Index Vakbarát Hírportál

Valamit még láthat a kivájt szemű kisfiú

2013. szeptember 4., szerda 20:56

Egy hongkongi szemorvos úgy véli, hogy hosszabb távon legalább részben vissza tudja adni a látását egy hatéves kínai kisfiúnak, akinek mindkét szemét kivájta egy rokona.

A kis Kuo Pint tíz napja találták meg vérben ázva egy mezőn az észak-kínai Sanhszi tartományban. A hatóságok eleinte arra gyanakodtak, hogy gátlástalan szervkereskedők áldozata lett, később azonban a helyi rendőrség azt közölte, hogy az egész kínai közvéleményt megrázó és felháborító esetnek nincs köze az illegális szervkereskedelemhez, valójában családi tragédia történt, amelynek indítéka azonban még ismeretlen.

Dennis Lam hongkongi szemspecialista felajánlotta, hogy kamerával felszerelt szemprotézist ültet be a fiú szemüregébe, ami lehetővé tenné számára, hogy bizonyos fokig felismerjen formákat, tíz év távlatában pedig, a tudomány fejlődésétől függően, visszanyerje látása 20-40 százalékát.

A technológia a bionikus szem elvén alapul, ami azt jelenti, hogy a műszembe helyezett kamerát közvetlenül az agy látóidegeivel kötik össze.

Az AFP szerdai jelentése szerint az orvos várja a szegény sorban élő szülők jóváhagyását ahhoz, hogy a gyermeket a dél-kínai Sencsenbe szállítsák, ahol már a jövő héten sor kerülhetne a műtétre.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség ugyanakkor azt jelentette szerdán, hogy a Sanhszi Szemklinikán ültetnek be a fiú szemüregébe egy hónapon belül műszemeket, amelyekkel azonban nem fog látni.

A hatóságok a fiú egy apai nagybátyjának feleségét gyanúsítják a barbár bűncselekménnyel, de nem tudják rémes tettének okát. A nő egy mezőre csalta a fiút, ahol kikaparta mindkét szemét. Az asszony hat nappal az eset után kútba ugrott és meghalt, ruháján megtalálták a gyermek vérét.

Rovatok