Index Vakbarát Hírportál

Dohányzók nem dolgozhatnak a megyénél

2013. szeptember 6., péntek 16:28

Egy floridai megyében az állásokra pályázóknak a drogtesztek mellett nikotintesztet is el kell végezniük, ha a megyei hivatalokban akarnak dolgozni, írja a FloridaWatchdog.org. Október elsejétől érvényes a szabály, ami szerint ha valaki megbukik a felvételi eljáráson kötelezővé tett nikotinteszten, nemcsak a munkalehetőségtől esik el, de tizenkét hónapig nem is jelentkezhet újra. Akiket felvesznek, alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy nem használnak nikotin tartalmú termékeket.

A tiltás nem csak a cigarettára, hanem a nikotinos rágógumira, az e-cigire, pipára és a tubákolásra is kiterjed, vagyis bármire, ami nikotint tartalmaz. A megyei hivatal egyik vezetője szerint „ez ugyanolyan, mint a droghasználat” – a megyei hivatalok drogmentes munkahelyek, mindenkit tesztelnek a felvételkor, és véletlenszerű teszteknek is alávetik időnként a munkatársakat.

Az új nikotinmentességet célzó szabályozástól azt várják, hogy csökkenni fognak a megye egészségügyi kiadásai, egy felmérés szerint a dohányosok évente 5800 dollárral (1,33 millió forinttal) többe kerülnek az amerikai munkáltatóknak, mint a nem dohányosok.

Rovatok