Index Vakbarát Hírportál

Hága szerint Hollandia felelős három muzulmán halálért

2013. szeptember 6., péntek 15:08

A holland állam felelőssé tehető három boszniai muzulmán haláláért az 1995-ös srebrenciai mészárlás során – határozott pénteken a hágai legfelső bíróság. A testület pénteki döntése megerősítette a korábbi fellebbviteli bírósági határozatot.

A pert az áldozatok hozzátartozói kezdeményezték 2002-ben. A vád szerint a holland állam felelősségre vonható három boszniai muzulmánnak a szerbek általi meggyilkolásáért az 1995-ös srebrenicai mészárlásban. A Bosznia-Hercegovina területén levő egykori holland támaszponton tartózkodó áldozatokat azt követően mészárolták le ugyanis a boszniai szerb katonák, hogy a misszió vezetői a támaszpont elhagyására utasították őket.

A mintegy 8000 áldozatot - köztük főleg férfiak és fiúk életét - követelő 1995. július 11-i vérontást a második világháborút követő időszak legszörnyűbb tömegmészárlásaként tartják számon. Az incidens idején elvben holland ENSZ-békefenntartók védték Srebrenicát.

A boszniai háború során a srebrenicai enklávéban lemészárolt 8000 muzulmán hozzátartozói számos pert indítottak Hollandiában, de a mostani az első, a legfelső bíróság által is megerősített ítélet, amely megállapította az állam felelősségét.

A holland kormánynak a témával kapcsolatban mindig az volt az álláspontja, hogy az ország kéksisakosainak az ENSZ nem biztosított elegendő védelmet és eszközt ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a körzetet támadó szerb erők ellen.

A Reuters szerint az ítélet precedens értékű lehet az ENSZ-békefenntartó missziók jövőjére nézve. A világszervezet tagállamai ugyanis a jövőben vonakodhatnak attól, hogy csapataikkal katonai bevetésekben vegyenek részt, mivel - mint a hírügynökség írta - felelőssé tehetők, ha rosszra fordulnak a dolgok.

Rovatok