Index Vakbarát Hírportál

Obama kiállt a melegjogokért Moszkvában

2013. szeptember 6., péntek 21:22

Orosz melegjogi aktivistákkal is találkozott Barack Obama pénteken, jelképesen támogatva őket azután, hogy az orosz államfő életbe léptette a homoszexualitás kiskorúak körében való "népszerűsítését" tiltó törvényt.

A Vlagyimir Putyin elnök által június végén aláírt, melegpropaganda elleni törvényt elítélte számos orosz emberi jogi aktivista, mert az általános megfogalmazása miatt akár egy kézen fogásért is felelősségre vonhatnak egy párt. A törvény világszerte felháborodást keltett, és többen a jövő februári szocsi téli olimpia bojkottjára szólítottak fel.

A G20 csúcs végén az amerikai elnök tucatnyi emberi jogi, sajtójogi és környezetvédő aktivistát fogadott, de több befolyásos orosz civil szervezet is jelezte, hogy elhárította a meghívást.

Az esemény előtt a szexuális irányultságuk miatt megkülönböztetést elszenvedő áldozatokat pszichológiai és jogi támogatásban részesítő Coming Out egy képviselője azt mondta, jó lenne, ha a találkozóból „tanulna az orosz elnök”.

A Putyin által aláírt törvény kapcsán Obama már augusztus elején, Jay Leno talkshowjában kijelentette, „ki nem állhatja” azokat az országokat, ahol a melegeket, leszbikusokat és transzneműeket hátrányos megkülönböztetés éri és megpróbálják őket megfélemlíteni.

Rovatok