Index Vakbarát Hírportál

Vagyonokért repültek a tyúkmenekültek

2013. szeptember 7., szombat 10:28

1150 tojós tyúkot mentett meg a biztos haláltól az a névtelen hős, aki 50 ezer dollárt (kb. 11,5 millió forintot) fizetett egy repülőért, amin a kaliforniai menekülteket New Yorkba vitték – írja a Guardian.

Amerikában bevett szokás, hogy megölik azokat a tyúkokat, akik már nem tojnak tojásokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért nem eszik meg őket, viszont az USA-ban valamiért az a fura csirkeügyi helyzet áll fenn, hogy külön tenyésztik a tojásra, és külön az evésre szánt állatokat.

A kaliforniai tyúkok szerencsés csoportja azért tudott ilyen bravúrosan megmenekülni, mert az észak-kaliforniai Animal Place menhely bejelentkezett 3000 szárnyasért, akik közül 1150 különféle keleti-parti állatmenhelyeken lett elhelyezve, ahol végre megkezdhetik a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket. A tyúkok Californiából New Yorkba szállításához azért volt szükség a tiszteletreméltó hős közreműködésére, mert az állandó útvonalakon repülő légitársaságok nem szállítanak állatokat, így magángéppel kellett a tyúknyugdíjasokat új otthonaikba juttatni.

A menhelyen folyamatosan ellenőrzik a tyúkok egészségét, segítik beilleszkedésüket a farm életébe. A kétéves tyúkok várhatóan még kettő, maximum négy évet élnek, kapirgálnak, kotkodácsolnak.

Marji Beach, az Animal Place egyik tagja elmondta, hogy nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy a kaliforniai farmon beleegyeztek, hogy elvigyék a tyúkokat. "Nem gondoltuk volna, hogy egy ipari állattartást folytató farm – ami olyan kicsi ketrecekben tartja az állatokat, ahol még a szárnyaikat sem bírják mozdítani –  vevő lesz erre az ötletre, de ezúttal szerencsénk volt" – mondta Beach.

Az Animal Place 2010 óta 12 ezer madarat mentett meg, a legnagyobb akció során 4460 tyúk menekült meg, és folytathatta kellemesebb körülmények között tyúkéletét.

Rovatok