no

Index Vakbarát Hírportál

Szíria: nehéz menet állhat Obama előtt

2013. szeptember 7., szombat 10:30

Barack Obama amerikai elnök hazatért a szentpétervári G20-csúcsról, ahol nem sikerült nemzetközi koalíciót kovácsolni egy katonai beavatkozás elé, a lelkesedés hiánya pedig a jövő héten szavazó kongresszusban is éreztetheti hatását. A G20 végén tíz ország is kemény nemzetközi választ sürgetett Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen, de csak az Egyesült Államok és Franciaország állt ki egyértelműen egy katonai csapás mellett.

Obama lemondta hétfői kaliforniai útját, hogy a korlátozott katonai beavatkozás elfogadtatáson dolgozzon, kedden pedig tévébeszédben érvel majd az akció mellett. A közvélemény-kutatások szerint tízből hat amerikai elutasítja a katonai fellépést Szíriában.

Az ABC News és a BBC felmérése szerint a törvényhozók harmada még nem döntötte el, hogy támogassa-e az akciót, sokan vannak viszont az ellenzők. A Fehér Házban minden nap meghívott szenátoroknak és képviselőknek ismertetik részletesen a helyzetet és a beavatkozás mellett szóló érveket. Obama arról nem beszélt, mit tenne, ha a kongresszus nem adná meg a felhatalmazást a beavatkozáshoz.

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter négynapos európai körúton próbál nemzetközi támogatókat szerezni. Részt vesz az európai külügyminiszterek találkozóján Vilniusban. Az európai országok többsége várhatóan arra kéri majd az Egyesült Államokat, hogy ne vágjon bele katonai akcióba, amíg az ENSZ vegyifegyver-szakértői nem adják közre végső jelentésüket, írja az AP.

Rovatok