Index Vakbarát Hírportál

Rángatózó testeket mutatott a CNN

2013. szeptember 8., vasárnap 08:05 | aznap frissítve

A washingtoni kormány által hitelesnek tartott videofelvételeket mutatott be a CNN az augusztus 21-i szíriai vegyi támadás áldozatairól. A sokkoló képeken földön fekvő, rángatózó emberek, elsősegélyben részesített, illetve halott gyerekek és felnőttek láthatók.

Syria Videos of chemical attacks verified as authentic Reported by CNN

A 13 összefűzött felvételt a kormány először a szenátus hírszerzési bizottsága tagjainak mutatta be. A kormány szerint a felvételek hitelességét több tényező is alátámasztja. A CNN felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelességet más forrás nem igazolta, és az interneten számos hasonló videó látható, amelyeknek a valódiságát az amerikai hírszerzés nem igazolta. A szóban forgó felvételekből nem derül ki, hogy melyik szíriai harcoló fél követte el a támadást.

Egy német lap szerint lehallgatási adatok azt valószínűsítik, hogy nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését Szíriában, ahol a kormányerők egyes parancsnokai már hónapok óta kérték a mérges gáz bevetésének engedélyezését az elnöki palotától.

A Bild am Sonntag című lap legfrissebb számában biztonsági kérdésekkel foglalkozó német körökre hivatkozva arról adott hírt, hogy a szíriai partok közelében cirkál a német flotta Oker nevű kémhajója. A hajóról lehallgatták az ottani rádióbeszélgetéseket. Ezek alapján egyes szíriai dandár- és brigádparancsnokok már 4 hónapja kérték vegyi fegyver bevetésének az engedélyezését az elnöki palotától. A kérést mindig visszautasították, és valószínűleg nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte a mérges gáz bevetését augusztus 21-én sem, amikor több mint 1400-an haltak meg.

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint brit vállalatok éveken át szállítottak a kormány engedélyével Szíriának olyan alapanyagot, amely az idegméregként használt szaringáz egyik fő összetevője. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap feltáró riportja szerint 2004 és 2010 között két brit vállalat öt alkalommal is exportengedélyt kapott nátrium-fluorid szíriai értékesítésére. A lap úgy tudja, nem kizárt, hogy a szíriai rezsim az ebből készült vegyi fegyvereket vetette be abban a nemrégiben végrehajtott támadásban, amelyben becslések szerint 1400-an vesztették életüket.

A cégek hivatalosan szíriai kozmetikai vállalatoknak szállították az alapanyagot, ám hírszerzési szakértők szerint Bassár el-Aszad szír elnök rezsimje éppen ilyen cégeket használ a vegyifegyverprogramjához szükséges vegyszerek beszerzéséhez.

Damaszkuszban is több száz keresztény imádkozott szombaton Ferenc pápa felhívására a szíriai békéért és az esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen. A katolikus egyházfő böjt- és imanapot hirdetett meg erre a napra az egész világon. A római Szent Péter téren mintegy 100 ezer ember gyűlt össze, s szerte a világon is sokan csatlakoztak hozzá.

A damaszkuszi az-Zejtúna katolikus székesegyházban egy hat óra hosszáig tartó szertartást tartott III. Gergely Laham melkita bizánci katolikus pátriárka. Beszédében számtalanszor arra kérte a szíriai keresztényeket, hogy a háború ellenére ne hagyják el hazájukat, mert ha elhagyják, akkor - mint mondta - nem lesz, aki felépítse. Azzal a kéréssel fordult az ország muzulmán többségéhez, hogy ne tekintse a Nyugat "ötödik hadoszlopának" a szíriai keresztényeket.

Rovatok