Index Vakbarát Hírportál

Kerry: Szíria egy hetet kap a vegyi fegyverek átadására

2013. szeptember 9., hétfő 13:11

Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét – mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni közös sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére kijelentette: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának „minden egyes darabját” beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek „a következő egy hétben”, lehetővé téve a teljes leltárt. Kerry hozzátette ugyanakkor: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

Hamisíthatatlan bizonyíték

Az amerikai kormány tudja, hogy az 1400-nál több emberéletet kioltó augusztus végi szíriai vegyifegyver-támadást olyan területről indították, amely Bassár el-Aszad elnök rezsimjének ellenőrzése alatt áll – mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni közös sajtótájékoztatón kijelentette: a vegyi támadás során bevetett rakéták mindegyike a kormányhadsereg ellenőrizte területekről indult, és mindegyik olyan térségben csapódott be, amelyet az ellenzéki erők tartanak ellenőrzésük alatt.

Hozzátette: a támadás következményeiről szinte azonnal olyan videofelvételek jelentek meg a közösségi portálokon, amilyeneket „nem lehet hamisítani”.

Oroszország–Szíria: A békés rendezés az egyedüli út

Az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn Moszkvában ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól. A két miniszter sürgette az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek a visszatérését Szíriába.

„Nincs alternatívája a válság békés rendezésének Szíriában, különösen nem katonai intervenció útján” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel folytatott tárgyalásokon. Ez különösen nem lehet külső intervenció útján végrehajtott katonai megoldás – figyelmeztetett.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja – mondta Lavrov.
„Arra fogunk törekedni, hogy megszerezzük az ellenzék egyetértését ezzel a kezdeményezéssel, s hogy hajtsa végre a 2012. június 30-i genfi nyilatkozatban foglaltakat” – mondta Lavrov, aki reményének adott hangot, hogy végre az ellenzék is beleegyezik a békeértekezleten való részvételbe.

Az orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten felszólította az Egyesült Államokat, hogy a „Genf-2” békeértekezlet előkészítésére, és ne egy hadműveletre összpontosítsa erőfeszítéseit. Moszkva fontosnak tartja, hogy ne engedjék meg „a katonai forgatókönyv” érvényesülését Szíriában.

„Oroszország határozott lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy végletesen kiéleződjék a helyzet a Közel-Keleten” – mondta Lavrov. Hangsúlyozta, hogy mindkét fél meggyőződése szerint a válság politikai rendezésének lehetőségei még nem merültek ki. „Felszólítjuk a szíriai kormányt és ellenzékét, hogy közös erőfeszítéssel űzzék ki a terroristákat országukból” – hangsúlyozta Lavrov.

Ha elrepül egy rakéta

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság békés megoldásáról tárgyalnának. „Lehetséges azonban, hogy elrepül egy rakéta, és meghiúsítja a konferenciát” – figyelmeztetett.

A két miniszter sürgette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői  térjenek vissza Szíriába és folytassák a vegyi fegyverek alkalmazásának vizsgálatát. A szíriai külügyminiszter szerint az Aszad-kormány kész fogadásukra.

Valíd Moallem Bassár el-Aszad szíriai elnök üdvözletét és háláját tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Szíriával kapcsolatban elfoglalt álláspontjáért. „Oroszországnak fontos szerepe van az agresszió megelőzésében” – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy Barack Obama amerikai elnök a szíriai hadsereg meggyengítésével az al-Kaida terrorszervezetet erősíti. Dicsérte az amerikai népet, amiért fellép a háború ellen, és „lelkesítőnek” nevezte, hogy az európai országok többsége is kiállt az agresszióval szemben.

Mindenre fel kell készülni

Bassár el-Aszad szíriai elnök óva intette hétfőn az Egyesült Államokat attól, hogy katonai támadást intézzen országa ellen, és figyelmeztette, ha mégis így tenne, akkor „készüljön fel mindenre”.

„A szíriai kormány nem az egyetlen szereplő a térségben. Van több különböző fél, csoport és ideológia” – jelentette ki abban az interjúban, amelyet a CBS amerikai tévé készített vele. Mint mondta, nem zárható ki, hogy (valamelyik fél) vegyi fegyvert vet be,„ha a felkelők vagy terroristák vagy valamilyen teljesen más csoport birtokol ilyet”.

Rovatok