Index Vakbarát Hírportál

Négy hónapja tűnt el, élve megtalálták

2013. szeptember 9., hétfő 12:47

Négy hónap után találtak meg élve egy Andokban eltűnt férfit az argentin hatóságok a hétvégén, 2800 méteres magasságban, írja a BBC. Az 58 éves Gomez Circunegui kicsit kiszáradt, és 20 kilót fogyott, de az orvosok szerint hamarosan teljesen fel fog épülni.

Circunegui Chiléből Argentínába szeretett volna eljutni az Andokon át, de a motorja lerobbant, ő pedig eltévedt a hóviharokban. A férfi végül egy menedékházban húzta meg magát, és az ott talált maradékokon élt, megevett mindent, amit el tudott fogni, még patkányokat is.

Az argentin hatóságok éppen a hó szintjét mérték a térségben, amikor a teljesen legyengült Circuneguinek sikerült kijutnia a menedékházból, és felhívta magára a figyelmet. „Ez egy csoda, még mindig képtelenek vagyunk elhinni, ami történt” – mondta a helyi kormányzó.

„Hagytuk, hogy beszéljen a feleségével, az anyjával és a kislányával. Megkérdeztem tőle: Maga hívő? Azt mondta, most már igen” – mesélte a kormányzó.

Az orvos, aki megvizsgálta, megdöbbent a férfi ellenálló-képességén. „A páciensnek magas a vérnyomása, és korábban dohányzott, most pedig az alultápláltság jeleit mutatja. De rendbe fog jönni, egy pár nap múlva már haza is engedjük” – mondta.

Circunegui nem az első uruguayi, aki hónapokat töltött az Andokban. Az uruguayi rögbicsapat tagjai egy repülőgép-szerencsétlenség után hetvenkét napot húztak ki 1972-ben a magashegységben, fagypont alatti hőmérsékleten. A túlélők a halottakból ettek, így sikerült életben maradniuk.

Rovatok