Index Vakbarát Hírportál

Putyin jelöltje győzött Moszkvában

2013. szeptember 9., hétfő 09:39

A szavazatok 99,64 százalékának összesítése alapján Szergej Szobjanyin, az orosz főváros megbízott vezetője győzött a főpolgármester-választáson.

Az előzetes adatok szerint a Kreml embere, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) vezetőségének tagja a voksok 51,32 százalékát szerezte meg. Legnagyobb ellenfele, az ellenzéki Szergej Navalnij 27,27 százalékot kapott. A főpolgármesteri posztért indított többi négy politikus közül a legtöbb szavazatot, 10,71 százalékot, Ivan Melnyikovra, a kommunista párt jelöltjére adták le a moszkvaiak.

A jelenlegi állás szerint nem kell újabb szavazási fordulót tartani Moszkvában. Szergej Navalnij ugyanakkor megkérdőjelezte a választások tisztességét, és azzal fenyegetett, hogy utcai tüntetéseket szerveznek, ha nem lesz második forduló.

„Amit látunk, azok nyilvánvaló csalások” – mondta Navalnij újságíróknak hétfőre virradó éjjel, kampánystábjának főhadiszállásán. „A lakóhelyen leadott szavazatok érvénytelenítését és második forduló megtartását követeljük” – jelentette ki. „Ellenkező esetben felszólítjuk a polgárokat, hogy vonuljanak az utcára.”

A várakozásoknál jobb, 27 százalék feletti eredményével a másodikként végzett Navalnij arra, a szerintük csalásra lehetőséget adó eljárásra utalt, amelyben a mozgásképtelen személyeket otthonukban felkeresve, mozgó urnákkal gyűjtik be a voksokat.

Navalnij nyugatias eszközökkel kampányolt a főpolgármesteri székért: nem hivatalos gyűléseken, metróállomások előtt beszélgetett támogatóival, őt és családját ábrázoló plakátokon hirdette magát. A 37 éves politikust újító stílusa miatt az alulról építkező (grassroots) politizálás meghonosítójaként tisztelik Moszkvában.

Szobjanyin elődje, Jurij Luzskov 2010. őszi menesztése óta ül a polgármesteri székben, a választási versenyben visszafogottan kampányolt.

Az ellenzék bevette Jekatyerinburgot

A moszkvai választáson kívül vasárnap Oroszország tíz régiójában tartottak kormányzóválasztást, tizenhat régióban pedig a helyi parlamenti képviselőkre voksoltak az arra jogosult állampolgárok. A Kreml ellenzékének szempontjából a választások másik kiemelkedő fejleménye az volt, hogy Oroszország negyedik legnagyobb városában, a dél-uráli Jekatyerinburgban Jevgenyij Rojzman ellenzéki jelölt nyerte meg a vasárnapi polgármester-választást.

Bár Rojzman csak 33 százalékos eredménnyel nyert a kormányzó Egységes Oroszország által támogatott Jakov Szilinnel szemben (30 százalék), Jekatyerinburgban egyfordulós volt a választás, így győzelme végleges.

Az ellenzéki jelölt Mihail Prohorov milliárdos liberális ellenzéki pártjának támogatásával indult. Eredménye az első eset, hogy egy orosz nagyvárosban ellenzéki jelölt győzelmet aratott a Kreml támogatottja felett.

Rovatok