Index Vakbarát Hírportál

Szíria átadná a vegyi fegyvereit

2013. szeptember 9., hétfő 18:55

Szíria örömmel elfogadná azt az orosz megoldási javaslatot a pattanásig feszült helyzetben, hogy nemzetközi békefenntartók kezébe adják az ország teljes vegyifegyver-készletét. Walid al-Moualem külügyminiszter Moszkvában tárgyalt erről az orosz vezetéssel, és a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, bízik a Kreml bölcsességében, ami segít "elkerülni az amerikai agressziót a szír nép ellen".

Moualem Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ez a gesztus megállíthatja a katonai csapást Szíria ellen, aminek szükségességéről Barack Obama amerikai elnök éppen a kongresszust próbálja meggyőzni. Joe Biden alelnök republikánus szenátorokkal tárgyal a beavatkozás lehetséges hatásairól. Susan Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó a Reutersnek azt nyilatkozta, egy korlátozott katonai csapás után vissza lehet térni az ENSZ béketárgyalásaihoz Szíriában. Hillary Clinton volt külügyminiszter is megszólalt, ő azt mondta, az USA érdeke az, hogy diplomáciai megoldást találjanak a szíriai helyzetre, és ehhez fontos lépés lenne, ha a szír kormány azonnal átadná a vegyi fegyvereit a nemzetközi békefenntartóknak.

David Cameron brit miniszterelnök közben az egész fegyverátadási javaslatot elterelő hadműveletnek nevezte. Az amerikai hivatalos diplomáciai válasz egyelőre az, hogy alaposan megvizsgálják az orosz megoldási tervet, de továbbra is az az álláspontjuk, hogy a katonai beavatkozás a megfelelő út a helyzet megnyugtató kezelésére. Egyben az amerikai szóvivő, jelezte azt is, hogy erős kétségeik vannak azzal kapcsolatban, hogy Asszad valóban átadná-e az összes vegyi fegyverét, és az ajánlat nem időhúzó trükk csupán. Ban Kimun ENSZ-főtitkár azt nyilatkozta, a Biztonsági Tanácsot arra fogja kérni, hogy Szíriától a vegyi fegyverek azonnali átadását követeljék.

Felmérések szerint az egész szíriai ügy nagyon rosszat tesz Obama belföldi megítélésének. A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint az amerikaiaknak mindössze 40 százaléka ért egyet az elnök külpolitikájával általánosságban (januárban ez az adat még 54 százalék volt), a szíriai helyzet kezelésében pedig csak 30 százalék támogatja. Az elnök a CNN-nek azt mondta, a lehető legkomolyabban veszik az orosz javaslatot, de a vegyi fegyverek átadása önmagában nem fogja megoldani a helyzetet, további lépések lesznek szükségesek.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel egy hitelt érdemlő válaszcsapáshoz - reagált Obama arra, hogy Aszad a CBS amerikai tévének kijelentette: Washington készüljön fel mindenre, mivel egy amerikai támadás közvetlen és közvetett következményekkel fog járni. Az amerikai elnök elismerte, hogy lehetségesek asszimetrikus válaszlépések Irán vagy a Hezbollah részéről, de  az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.

Rovatok