Index Vakbarát Hírportál

Magyarország beszállt a Szíria elleni koalícióba

2013. szeptember 10., kedd 00:38

Minden eddiginél fontosabb és sürgősebb, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa találja meg Szíria ügyében a közös álláspontot, és tegyen megfelelő lépéseket a jövőbeni támadások megakadályozásáért, mondta el Martonyi János külügyminiszter.

Ez a magyar álláspont megjelent az európai uniós külügyminiszterek vilniusi ülését lezáró szombati közös nyilatkozatban csakúgy, mint az egy nappal korábbi szentpétervári nyilatkozatban, amelyet a G20-csúcstalálkozó résztvevőinek többsége elfogadott, és amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Martonyi János közleményében kitért arra is, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, és csak egy átfogó, az ország minden közösségének - köztük a keresztényeknek - biztonságot nyújtó politikai megoldás jelenthet kiutat a jelenlegi vérontásból.

A Washington Times gúnyosan katonai szuperhatalmaknak nevezi a nyilatkozatot aláíró országokat, amelyek között Magyarország mellett ott van például Honduras, Albánia, Katar, Koszovó, Litvánia és Marokkó is. A nyilatkozat erős nemzetközi reakciót sürget Szíriában, de nem feltétlenül a légi csapást, amit Obama elnök lengetett be nemrég.

Rovatok