Index Vakbarát Hírportál

Obama nem támad, ha Szíria tényleg átadja vegyi fegyvereit

2013. szeptember 10., kedd 07:40

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit, írja az abcnews.com. Ahogy korábban írtuk, Szíria elfogadná azt az orosz megoldási javaslatot, hogy nemzetközi békefenntartók kezébe adják az ország teljes vegyifegyver-készletét. Walid al-Moualem külügyminiszter Moszkvában tárgyalt erről az orosz vezetéssel, és a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, bízik a Kreml bölcsességében, ami segít „elkerülni az amerikai agressziót a szír nép ellen”.

Az elnök, aki hétfőn hat nagy tévéállomásnak külön-külön adott interjúban indokolta meg a Szíria elleni katonai fellépést, a CNN-nek nyilatkozva „potenciálisan pozitív fejleménynek” nevezte a javaslatot. Obama hozzátette, hogy egy esetleges diplomáciai határozat nem jelenti azt, hogy a kongresszusnak vissza kellene vonnia a katonai akciót. Az amerikai elnök szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy időhúzó taktika miatt csökkenjen a Szíriára nehezedő nyomás:„Fenn kell tartanunk ezt a nyomást, ezért holnap ennek ellenére beszélek a nemzetnek arról, hogy ezt miért tartom fontosnak” – mondta Obama CNN-nek.

Az amerikai szenátus elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást. Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetőjének munkatársai szerint a döntés hátterében a Szíria körül kialakult helyzet bizonytalansága áll, különösképpen az, hogy Oroszország a jelek szerint most segít olyan kiutat találni, amely révén elkerülhető lenne az amerikai katonai csapás. Ugyanakkor kijelentették, hogy a próbaszavazást még a héten, egy későbbi időpontban megtartják majd.

Obama hangoztatta, hogy egy áttörés a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén még nem oldaná meg a Szíriában zajló „szörnyű konfliktust”, de azt kedvezően értékelné, "ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt".

Obama szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel egy hitelt érdemlő válaszcsapáshoz. Ezzel arra reagált, hogy Aszad a CBS amerikai tévének adott interjújában kijelentette: Washington „készüljön fel mindenre”, mivel egy amerikai támadás „közvetlen és közvetett következményekkel fog járni”. Az amerikai elnök elismerte, hogy lehetségesek „asszimetrikus” válaszlépések Irán vagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet részéről, de – mint mondta – az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.

Az izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfőn este azzal az orosz javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében nemzetközi felügyelet alá helyeznék a szíriai vegyi fegyvereket. A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány „nem megbízható” – mondta Simon Peresz államfő. „A szíriaiak már megmutatták, hogy megbízhatatlanok, és nem számíthatunk a tisztességükre.”

Laurent Fabius francia külügyminiszter figyelemre méltónak, Angela Merkel német kancellár pedig érdekesnek minősítette hétfőn az orosz kezdeményezést, amelynek nyilvánvaló célja, hogy elkerülhető legyen a kilátásba helyezett amerikai megtorló csapást. Marie Harf amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata szerint ugyanakkor az orosz javaslat mögött időhúzási taktika is állhat.

Rovatok