Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg a nemi erőszak Ázsiában

2013. szeptember 10., kedd 20:23

Kínában tízből kettő, Pápua Új-Guineában tízből hat férfi követett már el legalább egyszer nemi erőszakot - derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) hat ázsiai országban elvégzett felméréséből.

A Lancet Global Health honlapján közzétett felmérésben hat ázsiai országban vizsgálták, mennyire elterjedt a nők elleni erőszak. Több mint tízezer férfit kérdeztek meg arról, hogy kényszerített-e nőt testi kapcsolatra. Az eredmények szerint a nők elleni erőszakos esetek száma Pápua Új-Guineában a legmagasabb, itt a férfiak több mint 62 százaléka vallott be erőszakot.

Ebben ráadásul nincs benne a családon belül elkövetett erőszak, pedig világszerte leggyakrabban feleségek és barátnők esnek szexuális erőszak áldozatul: a WHO egy korábbi vizsgálata szerint minden harmadik nő ellen követ el partnere valamilyen formában erőszakot.

A megkérdezett férfiak több mint 70 százaléka azt mondta, azért kényszerített ki szexuális kapcsolatot, mert „úgy érezte, hogy joga van arra”. Csaknem 60 százalék mondta azt, hogy szórakozásból vagy unaloműzésként tett így, 40 százalék pedig mérges volt, vagy meg akarta büntetni a nőt. Meglepő, hogy legkevésbé arra hivatkoztak, hogy részegek voltak az aktus alatt. Saját bevallásuk szerint a férfiak fele érezte magát bűnösnek a történtek után.

Rovatok