Index Vakbarát Hírportál

Két évet kapott a Kaczynski-gép fosztogatója

2013. szeptember 12., csütörtök 06:55

Két év letöltendő börtönt kapott az a sorkatona, aki a Szmolenszk mellett 2009-ben szerencsétlenséget szenvedett lengyel elnöki gép roncsainak őrzésekor elemelte a 96 áldozat egyikének pénztárcáját. A lengyel emlékvédelmi bizottság néhai vezetője számláján 2,7 millió forintnak megfelelő összeg volt.

A katona három társával együtt elhagyta a gép melletti őrhelyét és a tárcában talált PIN-kóddal 400 ezer forintnak megfelelő összeget emeltek le a számláról. A számla teljes kimerítése a bankkártya készpénzfelvételi korlátozása miatt nem sikerült.

A négy katona az összeget a környékbeli kocsmákban mulatták el. Az elítélt három társa felfüggesztett börtönbüntetésekkel úszta meg az esetet, amely külön is diplomáciai botrányt okozott Lengyelország és Oroszország között az egyébként is feszültséget okozó repülőgép-szerencsétlenség közepette.

Varsó az orosz rendőrség rendkívüli egységeit vádolta meg azzal, hogy fosztogattak a roncsoknál, a gyanúsítás miatt a lengyel fél később elnézését kért az OMON-tól.

Lech Kaczynski elnök gépe a második világháborúban szovjetek által lengyel tisztekkel szemben  elkövetett katyni mészárlás helyszínére igyekezett megemlékezésre. A TU-154-est a rossz idő miatt az orosz földi irányítás a minszki repülőtérre terelte volna, ám a lengyel gép a leszállás mellett döntött. A ködben a gép leszálláskor egy erdőre zuhant, a lengyel politikai és katonai elit számos képviselőjének, valamint családtagjainak életét követelve.

Rovatok