Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Korán-égető lelkészt

2013. szeptember 12., csütörtök 12:12

Amerikában letartóztatták a Korán-égető akcióiról elhíresült Terry Jones lelkészt, aki ezúttal szeptember 11-ére emlékezett volna azzal, hogy nyilvánosan eléget az iszlám szent könyvéből 2998 példányt. Azért épp ennyit, mert ennyien haltak meg a 2001-es terrortámadásban.

Terry Jones a 2998 Koránt egy parkban szerette volna lángra lobbantani, de nem kapott területfoglalási engedélyt. Ezután döntött úgy, hogy mégis megtartja a Korán-égetést, de útközben letartóztatták, mert az autójában egy kerozinnal töltött kerti grillt szállított. A könyvek is ott voltak nála, néhány a grill belsejében, a többi pedig dobozokban, a kisteherautó csomagtartójában.

A seriff az ABC-nek azt mondta, azért volt szükség a letartóztatásra, mert ha Jones összeütközött volna valakivel, a kerozin bombaként robban fel. A lelkészt engedély nélküli fegyvertartással is vádolják.

Jones 2010-ben hirdetett „nemzeti Korán-égető napot”. Akkor a hatóságok kérésére lemondott a tervről, mert elfogadta azt az érvelést, hogy ezzel veszélybe sodorná a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai katonákat, és valószínűleg tagokat toborozna az al-Kaidának.

Florida Pastor Terry Jones insults Islam by Burning Holy Quran - March 21, 2011

Végül 2011-ben saját szertartásán égetett el egy Koránt, mégis vállalva, hogy bajba sodorhatja ezzel az Afganisztánban és Irakban szolgáló külföldi katonákat.

Rovatok