Index Vakbarát Hírportál

Lufikkal repüli át az Atlanti-óceánt

2013. szeptember 12., csütörtök 20:20

Héliummal töltött lufikkal akar átrepülni az Atlanti-óceán felett Jonathan Trappe. A 39 éves IT-menedzser csütörtökön szállt fel az Egyesült Államokban, írja a Daily Mail. Korábban soha senki sem próbált meg átkelni az Atlani-óceánon héliummal töltött lufik segítségével, de hagyományos hőlégballonnal tettek már kísérletet. Ebbe eddig öten haltak bele.

Az utazás alatt szinte teljesen ki lesz szolgáltatva az időjárásnak, és Izlandtól Marokkóig bárhol földet érhet a várhatóan három-öt napos út végén. Ugyanaz a meteorológus ad tanácsokat Trappénak, aki Felix Baumgartnert is segítette ejtőernyős ugrásakor.

A ballon irányításához Trappe ballasztot tud kidobni, vagy ballonokat engedhet le. A felszállás előtt több mint száz napot várt Trappe és csapata, hogy végre megfelelő legyen az időjárás a felszálláshoz.

Trappe hétezer méter magasra is emelkedhet. A férfi őrzi a leghosszabb lufis repülés rekordját is, tizennégy órán át volt a levegőben. A ballonokhoz egy kis életmentő csónakot erősítettek, hogy ha esetleg a vízre szállna le a férfi, azt is túl tudja élni.

Rovatok