Index Vakbarát Hírportál

Oroszország diplomáciai megoldást javasol, Obama halogat

2013. szeptember 12., csütörtök 01:02

Az amerikai szenátus a jövő héten megkezdheti a szavazást a Szíria elleni katonai csapás jóváhagyásáról, ha kudarcot vall a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonására és megsemmisítésére irányuló diplomáciai kísérlet – állapodtak meg szerdán az amerikai törvényhozás felsőházának tagjai.

Az elnököt a katonai fellépésre felhatalmazó határozatról az eredeti tervek szerint a héten szavazott volna a szenátus, de a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonását javasló orosz indítvány nyomán Barack Obama elnök arra kérte a honatyákat, hogy halasszák el döntésüket. Az amerikai sajtóban megjelent erőfelmérések alapján a katonai csapás jóváhagyását a republikánus többségű képviselőház szinte biztosan elutasítaná, és annak esélyei a demokraták ellenőrizte szenátusban sem egyértelműek.

Ben Cardin demokrata szenátor, a külügyi bizottság tagja kijelentette, hogy a felsőházi szavazás időpontjának kitűzését egyeztetni kell a kormányzattal annak érdekében, hogy azáltal minél nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni az Aszad-rezsimre.

Legalább kétnapos lesz a Genfben csütörtökön kezdődő amerikai-orosz külügyminiszteri találkozó – közölte a washingtoni külügyminisztérium. John Kerry és Szergej Lavrov szerdán is beszélt egymással telefonon, ami a CNN számítása szerint a kilencedik kapcsolatfelvétel volt a két ország diplomáciájának vezetője között a Damaszkusz környékén augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás óta.

Az amerikai külügyi tárca szerint Genfben Kerry találkozik majd Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával is.

Miután Oroszország azt javasolta, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereit helyezzék nemzetközi ellenőrzés alá, az ENSZ Biztonsági Tanácsán a sor, hogy határozatot hozzon a kérdésben. Anglia, az Egyesült Államok és Franciaország jogi kötőerővel rendelkező határozatot szeretnének hozni a kérdésben, míg Oroszország a nem kötelező erejű megoldást preferálja. A BT öt állandó tagjának képviselői New Yorkban vitatják meg a kérdést.

Rovatok