Index Vakbarát Hírportál

41 év után szökött meg Észak-Koreából

2013. szeptember 13., péntek 18:46

Negyvenegy év után szökött vissza hazájába egy dél-koreai férfi, akit korábban Észak-Korea rabolt el – közölték pénteken szöuli kormánytisztviselők és aktivisták.

A 68 éves Cson Uk Pjo tagja volt annak a 25 fős legénységnek, amelynek tagjait az észak-koreaiak 1972-ben két bárkáról elraboltak a Sárga-tengeren – mondta Csoj Szung Jong, az Észak-Korea által elraboltak hozzátartozóit tömörítő szövetség elnöke. Tájékoztatása szerint Cson idén augusztus elején szökött meg, egyedül azok közül, akiket akkor az észak-koreaiak elragadtak.

Hazatértekor kéthetes vizsgálat alá vetették, és csak ezután találkozhatott szeptemberben családtagjaival.

Kim Hjung Szuk, a szöuli egyesítési minisztérium szóvivője pénteken újságíróknak megerősítette az értesülést: közölte, hogy a férfi biztonságban visszatért Dél-Koreába.

Szöul szerint több mint 450 hasonló módon elrabolt dél-koreait tartanak fogva Észak-Koreában. Összesen több ezer déli halászt fogtak el az északiak, de a legtöbbjüket elengedték.

Észak-Korea tagadja, hogy akaratuk ellenére tartaná fogva a déli halászokat, de azok, akiknek korábban sikerült visszaszökniük, arról számoltak be, hogy kényszerítették őket, hogy maradjanak Észak-Koreában, és folyamatosan megfigyelték őket.

A szökés nem könnyű, mert a két Korea közötti határ erősen militarizált: először Kínába kell eljutnia a leendő disszidensnek, onnan pedig egy Dél-Koreával jó viszonyt ápoló harmadik országba, például Thaiföldre.

Rovatok