Index Vakbarát Hírportál

Elöntötte a víz Coloradót

2013. szeptember 13., péntek 11:15

Három ember meghalt, és többen megsérültek az egyesült államokbeli Coloradóban tomboló ítéletidőben, írja a BBC. Az állam egyik legnagyobb városában, a körülbelül százezres Boulderben ráadásul árvíz alakult ki, és a vízszint gyorsan emelkedik, mert a szemét és a sár elzárja a víz útját. A víz most a földszinti ablakokig ér itt, több utcán autókat visz az ár. Az utakat többnyire lezárták, így sok helyen egyelőre a mentőegységek sem tudnak segíteni.

Egy tűzoltónak például egy fára kellett felmásznia, hogy megmeneküljön, de a fát akkora szeméthalom vette körbe, hogy eddig még nem tudták lehozni. Egy ember egy épület összeomlásakor halt meg. Boulder egy részéről már kitelepítették a lakosságot, és a Coloradói Egyetemen is törölték az órákat.

Lyons városát a víz teljesen elvágta a külvilágtól, az emberek itt a magasabb részeken húzták meg magukat. Nekik azt tanácsolták, hogy ne igyanak csapvizet, mert fertőzött lehet. A denveri repülőtér környékén is fennakadások vannak az autós közlekedésben, de a reptéri járatokban eddig nem volt zavar.

A boulderi mentőegység szóvivője szerint az ilyen heves esőzések szokatlanok a vidéken, és nemcsak a csapadék nagy mennyisége miatt, hanem a vihar viselkedése miatt is. „Ez egy furcsa vihar volt” - mondta a nő, a kormányzó John Hickenlooper pedig arról beszélt: csaknem egyéves csapadékmennyiség esett le nagyon rövid idő alatt.

Rovatok