Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélték az indiai erőszakolókat

2013. szeptember 13., péntek 13:02 | aznap frissítve

Halálra ítélte pénteken egy indiai bíróság azt a négy férfit, akik tavaly Újdelhiben egy autóbuszon két további társukkal együtt megerőszakoltak és megvertek egy 23 éves diáklányt. Az ítéletet a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia.

A hatfős csoport egy mozgó buszon többször megerőszakolta és bestiálisan bántalmazta a fiatal nőt, miután annak férfi társát megkötözték és megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra. A diáklány egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe.

A négy vádlott egyike, a húszéves Vinaj Sarma az ítélet hallatára megtört és sírva fakadt, úgy kellett kivonszolni a tárgyalóteremből. Egy fiatalkorú bűntársukat egy másik bíróság - idén augusztusban - három évi börtönre ítélte, a hatodik vádlott már korábban cellájában öngyilkosságot követett el. A négy férfi a legfelsőbb bíróságnál megfellebbezheti az ítéletet, és elnöki kegyelmet is kérhet.

Az eset miatt korábban országszerte voltak megmozdulások, amelyek hatására szigorították a vonatkozó törvényeket. Próbáltak javítani a rendőrök hozzáállásán, akik nem minden esetben foglalkoztak komolyan az ilyen ügyekkel. Az áldozatul esett diáklány a nők jelképévé vált Indiában, ahol 21 percenként éri őket nemi erőszak, támadás vagy zaklatás.

Indiában a bíróságok évente 130 halálos ítéletet hoznak, de azt az elmúlt 17 évben csupán három emberen hajtották végre. Az ország, amely láthatóan vonakodik a halálos ítéletek végrehajtásától, tavaly az ENSZ-ben ellene szavazott annak a határozatnak, hogy általános moratóriumot vezessenek be a halálos ítéletekre világszerte.

A kormány tavaly óta több reformot valósított meg. A gyorsabb ítéletek érdekében különbíróságokat hozott létre, hogy elkerülje a hasonló ügyekben akár egy évtizedig is elnyúló tárgyalásokat. A négy ember elleni mostani eljárás hét hónapig tartott, ami nagyon gyorsnak számít Indiában.

Rovatok