Index Vakbarát Hírportál

Szíria: A kongresszus is kétségbe vonja az áldozatok számát

2013. szeptember 13., péntek 16:56

Washingtoni kongresszusi források kétségbe vonták az amerikai kormány által az augusztus 21-i szíriai gáztámadás halálos áldozatainak számáról közölt adatok megbízhatóságát, a felmerült kételyek az esetleges katonai akció támogatottságát is csökkenthetik.

A Fehér Ház által közölt adatok szerint 1429 ember, köztük legalább 426 gyerek vesztette életét a Washington szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által elkövetett ideggáz-támadásban. A Reuters hírügynökség három kongresszusi forrása szerint azonban ezek a számok olyan haláleseteket is tartalmazhatnak, amelyek nem a mérges gáz, hanem a vegyi fegyverek bevetését követő, konvencionális fegyverekkel elkövetett támadások számlájára írhatók.

A Reuters egyik forrása szerint kormánytisztviselők zárt ajtók mögötti meghallgatásokon elismerték: nem kizárható, hogy az 1429 áldozat egy részét nem az ideggáz ölte meg. Egy másik forrás szerint a tisztviselők azt mondták, nem lehetnek biztosak a számokban, míg egy harmadik forrás szerint a felmerül kételyek elég súlyosak ahhoz, hogy megkérdőjelezzék a kormány által közölt számok emlegetését.

A kongresszusi források szerint az adatokkal kapcsolatos kételyek csökkenthetik egy esetleges Szíria elleni katonai csapás törvényhozásbeli támogatottságát is. A kongresszusnak az eredeti tervek szerint e héten kellett volna szavaznia a kérdésről, de a szíriai vegyifegyver-készletek leszerelésére irányuló orosz javaslat fényében ezt elhalasztották.

1429 ≠ 322

Más államok és szervezetek az Egyesült Államoknál jóval alacsonyabb számokat közöltek. Habár a francia hírszerzés szerint akár 1500 áldozata is lehet a gáztámadásnak, ebből csak 281-et tudtak minden kétséget kizáróan megerősíteni. A brit hírszerzés, illetve a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja és az Orvosok Határok Nélkül civilszervezetek 322 és 355 közé tették a halottak számát.

Amerikai kormánytisztviselők ugyanakkor ragaszkodnak az 1400 fölötti szám hitelességéhez. A Reutersnek nyilatkozó hivatalnokok szerint „senki nem vonja kétségbe a számok hitelességét, aki látta a bizonyítékokat”. Az amerikai hírszerzés elsősorban a támadást követően készült videók alapján számolta össze az áldozatokat, de nem számolták az olyan embereket, akiken vérfoltok voltak vagy más, látható sérüléseket szenvedtek.

Rendkívül precíz módszertan

A bizonyítékokat „titkos hírszerzési eszközökkel” hitelesítették, a más források által közölt számoktól való eltérés pedig azzal magyarázható, hogy az Egyesült Államok jóval fejlettebb hírszerzési észközökkel rendelkezik, mint más szervezetek és államok – közölték a Reuters brit hírügynökséggel a kormányzati források. Ugyanakkor azt az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató szóvivője is elismerte, hogy lehetetlen 100 százalékos pontossággal megállapítani az áldozatok számát, de azt is hangsúlyozta, hogy „rendkívül precíz módszertant” alkalmaztak.

Mindenesetre amerikai diplomaták és politikusok az elmúlt napokban már nem használták a pontos számokat, de amellett továbbra is kitartottak, hogy 1400-nál több áldozata volt a gáztámadásnak.

Rovatok