Index Vakbarát Hírportál

Légicsapás Damaszkusz külvárosában

2013. szeptember 14., szombat 19:13 | aznap frissítve

A szíriai hadsereg támadta szombaton a felkelők állásait Damaszkusz külvárosaiban, valamint a közeli, keresztények lakta Maalúla településen. A fővárosnak a lázadók kezén lévő külterületei ellen légi csapást hajtottak végre a szír hadsereg gépei.

Ugyancsak harci gépek támogatták a szárazföldi erők hadműveleteit Maalúlában. A települést még szeptember 8-án foglalták el a felkelők és a szélsőséges szunnita an-Núszra Front fegyveresei. Három nappal később a kormányerők ellentámadásba lendültek, azóta nagy erőkkel próbálják kiszorítani a lázadókat a faluból.

A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény (melkita bizánci katolikus) város Szíriában. Lakossága a Krisztus által is használt arámi (arameus) nyelvet beszéli. A stratégiai fontosságú település a fővárost és az északra található Homsz várost összekötő főúton fekszik, így kulcsfontosságú az utánpótlás biztosítása szempontjából mind a kormányerők, mind a felkelők számára.

Az ENSZ adatai szerint mintegy félmillió embert vágtak el a külvilágtól a harcok a Damaszkusz környéki településeken. Valerie Amos, az ENSZ segélyezési programjának vezetője szerint valóságos csapdába kerültek az ottani lakosok, akik hiányt szenvednek ivóvízben, élelmiszerben és gyógyszerben.

Különösen drámai a helyzet Moadamijet al-Sam faluban, ahol még mindig 12 ezer ember rekedt, noha sokan már korábban elmenekültek. A helység már tíz hónapja ostromgyűrűben van, naponta csapódnak be lövedékek. A segélyszervezetek képtelenek eljutni a helyszínre.

Kairói értesülések szerint az utóbbi két hétben legalább 1500 külföldi harcos érkezett Szíriába. A szaúd-arábiai, jemeni, jordániai és egyiptomi dzsihádisták a szíriai szélsőséges milíciák sorait akarják erősíteni, hogy szembeszálljanak egy esetleges nemzetközi intervencióval. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet egyik vezetője a dpa hírügynökség jelentése szerint így fogalmazott: "az egész arab és muzulmán világ igaz hívői fegyvert ragadtak, segítenek megakadályozni, hogy az amerikai-cionista összeesküvés elérje Szíriát".

Rovatok