Index Vakbarát Hírportál

Nyomorognak a kávészaró cibetmacskák

2013. szeptember 14., szombat 12:19 | aznap frissítve

A világ legdrágább kávéja a kopi luvak, ami cibetmacskák ürülékéből gyűjtött kávészemekből készül. Rajongói szerint a kis prémes állat bélrendszerén áthaladó kávészemekből sokkal finomabb ital készíthető. Amely ráadásul teljesen természetes is, mivel barátságos emberek gyűjtik a cibetürüléket Indonézia őserdeiben.

A BBC most hozta nyilvánosságra azokat a rejtett kamerás felvételeket, amelyek szerint a cibetmacskákat (pontosabban a közönséges pálmasodrókat) nyomorúságos körülmények közt tartják kis ketrecekben, ahol egész nap kávészemek ürítésével kell foglalkozniuk.

A felvételeket megtekintette Dr Neil D'Cruze állatvédelmi szakértő, megállapítotva, hogy a kisállatok depressziósnak tűnnek.

Nem tudják ellenőrizni

Az egyik nagy indonéz kávéexportőr a BBC fedett riportereinek elismerte, hogy nem tudják ellenőrizni, hogy amit számukra vadon élő állatoktól gyűjtött kávéként adnak el, az valóban az, vagy ketrecben tartott cibetmacskák terméke.

A Sari Makmur nevű kávés cég hangsúlyozta a BBC-nek, hogy csak vadon gyűjtött kávészemeket árulnak. Amikor a lap felfedte, hogy tud a ketrecekben tartott állatokról, nyilatkozatban magyarázták: a ketrecben tartott állatoknak csak a viselkedését vizsgálták. A cég továbbá azért neveli az állatokat, hogy kifejlett korukban elengedhesse azokat, gyarapítva a vadállományt.

Amúgy a cég munkamódszere az, hogy kis házikókat és gyümölcsöt helyeznek ki a farm területén, hogy a közelbe csalogassák a vad cibetmacskákat. Az eladott kávé csak ebből a forrásból származik, állították.

A brit Harrods áruház is közölte: mindig odafigyeltek, hogy valóban organikus eredetű kávét  áruljanak, de ezt a terméket most alaposabban megvizsgálják.

Magyarországon egy kávézót találtunk, ahol kopi luwakot árulnak. Egy presszó ára 8000 forint. A budapesti megnyitón az első magyar kopi luwakot Kiszel Tünde hajtotta fel.

Rovatok