Index Vakbarát Hírportál

Orosz-amerikai megállapodás a szíriai vegyi leszerelésről

2013. szeptember 14., szombat 14:08 | tíz éve frissítve

Oroszország és az Egyesült Államok megállapodott Genfben a szíriai vegyi fegyverek külföldi megsemmisítésének tervéről. Ebben egy hetet adtak Damaszkusznak, hogy átadja vegyi fegyvereinek listáját, és megegyeztek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadása érdekében.

John Kerry amerikai külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott három napi tárgyalássorozat után, szombati sajtóértekezletükön elmondta, hogy megállapodásuk szerint Szíriának egy héten belül át kell adnia vegyifegyver-készleteinek "minden részletre kiterjedő listáját". Lavrovval közös sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek legkésőbb novemberre el kell jutniuk a megjelölt szíriai helyszínekre. A cél az - tette hozzá -, hogy 2014 közepére teljesen megsemmisítsék Szíria vegyi fegyvereit.

 

Az amerikai külügyminiszter megfogalmazása szerint megegyeztek abban, hogy ha Szíria nem hajtja végre a megállapodást, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadása érdekében, "amelynek utalnia kell az Alapokmány erő alkalmazását lehetővé tévő 7. fejezetére". "Nem hagyunk teret a manővereknek (...) vagy bármi másnak, ami azt jelentené, hogy az Aszad-rezsim nem hajtja végre teljes mértékben" a leszerelést - tette hozzá.

45 vegyifegyver-telephely lehet

"Szíriában feltehetően mintegy 45 telephely kapcsolódik a vegyi fegyver programhoz. Ezek mintegy felében vannak vegyi fegyver gyártásához felhasználható anyagok" - idézett az AFP szombaton egy amerikai tisztségviselőt. Amerikai források szerint  mintegy ezer tonnára tehető a vegyifegyver-készlet.  Ebben egyaránt megtalálhatóak a testen fájdalmas hólyagokat okozó, úgynevezett hólyagképző harcanyagok, mint amilyen a mustárgáz, valamint az idegbénító hatású mérgező harcanyagok (idegmérgek), mint amilyen a szarin.

Orosz kollégája viszont hangsúlyozta, hogy megállapodásukat az ENSZ hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) még jóvá kell hagynia, a megsértéséről pedig az OPCW végrehajtó tanácsának kell jelentést tennie a BT-nek, mielőtt az bármilyen szankciót mérlegelne.

Az eljárások bármilyen megsértését a Biztonsági Tanácsnak kell megvizsgálnia, és ha jóváhagyják a megállapodást, a BT megteszi majd a szükséges, konkrét lépéseket - mondta Lavrov. A megállapodásban "semmi sincs az erő alkalmazásáról vagy bármilyen automatikus szankcióról" - idézte szavait a Reuters és az AP.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor Lavrov megerősítette, abban állapodtak meg, hogy "az OPCW által szabott követelmények maradéktalan teljesítését várják el" Szíriától. "Nem teljesítés vagy a vegyi fegyverek (újbóli) bevetése esetén az ENSZ Alapokmányának 7. fejezete alapján fogunk intézkedéseket hozni" - mondta, hozzátette azonban, hogy minden, a megállapodás megsértésére vonatkozó jelentést alapos vizsgálatnak kell alávetni.

A genfi Intercontinental Hotelben tartott sajtóértekezleten Kerry elismerte, lehetséges, hogy a vegyi fegyverek egy része az ellenzék kezében van. Leszögezte, hogy "minden vegyi fegyvert ellenőrzés alá kell vonni". A megsemmisítést "a nemzetközi közösség segítségével" fogják megoldani - mondta, hozzátéve, hogy "a folyamatot készek vagyunk finanszírozni".

Lavrov szintén meggyőződését fejezte ki, hogy akadnak majd államok, amelyek "készek lesznek fizetni" a szíriai konfliktus békés megoldásáért. Megjegyezte ugyanakkor, hogy voltak országok, amelyek a katonai beavatkozás költségeit is készek lettek volna állni.

Az orosz külügyminiszter azt is kijelentette, hogy Moszkva törekedni fog egy nemzetközi konferencia összehívására egy tömegpusztító fegyverektől mentes közel-keleti övezet létrehozása érdekében.

"A Szíriában lévő vegyi fegyverek problémájának megoldása hatalmas előrelépés lesz ezen az úton..." - mondta. Lavrov emlékeztetett rá, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közös kezdeményezője volt egy ilyen ENSZ-konferencia összehívásának. "Ennek már tavaly meg kellett volna valósulnia, de sajnos az ügy húzódik, s ezt megengedhetetlennek tartjuk" - hangsúlyozta. Megjegyezte: a Genf-2 konferenciát már októberre össze lehetne hívni.

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság üdvözölte a Genfben létrejött amerikai-orosz egyezséget. Angela Merkel német kancellár szerint a szavakat most tetteknek kell követnie, és az elkövetkező hetek megmutatják hogyan alakulnak a dolgok az örvendetes hír után. Laurent Fabius francia külügyminiszter "fontos előrelépésnek" minősítette a megállapodást, de megjegyezte, hogy Franciaország megvárja az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését, amelyet hétfőn hoznak nyilvánosságra.  William Hague brit külügyminiszter azt mondta: a megállapodás maradéktalan megvalósításához azonnal hozzá kell látni.

A megállapodást a magyar Külügyminisztérium is üdvözölte. A magyar kormány álláspontja az, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hosszú távon politikai eszközökkel kell rendezni a válságot.

Szelím Idrísz tábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZHSZ) felkelő csoport parancsnoka isztambuli sajtónyilatkozatában szombaton leszögezte: nem tudják elfogadni az egyezséget, az őket nem érinti. Nekik nincsenek vegyi fegyvereik, és folytatják a harcot a damaszkuszi rezsim bukásáig.

Rovatok