Index Vakbarát Hírportál

Szíria: a lázadóknak is lehet vegyi fegyverük

2013. szeptember 15., vasárnap 20:27 | tíz éve frissítve

Az amerikai hírszerzés egy titkos dokumentuma szerint a szíriai kormányzat ellen harcoló szélsőséges szunnita an-Núszra Front is rendelkezik vegyi fegyverrel, tavasszal a török biztonsági szervek szarint találtak e szervezet tagjainál - állítja a WND amerikai hírportál.

Az amerikai katonai hírszerzés egyik szervezetének (National Ground Intelligens Center, NGIC) egy titkos dokumentumára hivatkozva írják: az al-Kaida terrorhálózat Irak szunnita ellenőrzés alatt lévő területén maga is gyártja a szarin ideggázt, amelyet aztán Törökországba visznek, és onnan jut el a szervezethez kötődő an-Núszrához. A hírszerzési források szerint Törökországban ennek a vegyi anyagnak egy részét az ottani hatóságoknak sikerült ugyan elkobozni, de más részét valószínűleg a lázadók csoportja márciusban bevetette a szíriai Aleppónál.

A dokumentum leír egy konkrét esetet. Eszerint májusban a török biztonsági szervek emberei az an-Núszra fegyvereseinek dél-törökországi házaiban egy 2 kilogramm tömegű, szarint tartalmazó fémhengert találtak, továbbá fegyvereket és különféle dokumentumokat. A rajtaütés nyomán a szélsőséges szervezet tizenkét tagját vették őrizetbe. Az amerikai hírszerzés szerint a török terrorellenes erők szakértői a szíriai lázadók legagresszívabb és leghatékonyabb karjának nevezték az an-Núszrát.

Kerry amerikai külügyminiszter szombaton, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval sikerült tető alá hozni a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló keretmegállapodást, a genfi Intercontinental Hotelben tartott sajtóértekezleten közvetve elismerte: lehetséges, hogy a vegyi fegyverek egy része az ellenzék kezében van.

Időközben a francia államfő a TF1 televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: "A katonai opciót fenn kell tartani, máskülönben nem érvényesül nyomásgyakorlás (a szíriai kormányzatra)". Az elnök szerint az orosz-amerikai megállapodás elveit keretbe foglaló majdani ENSZ-határozatnak tartalmaznia kell bizonyos szankciók lehetőségét arra az esetre, ha Szíria nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat.

Hollande úgy látja, hogy a határozatot a jövő hét végéig elfogadhatják. Hétfőn egyébként éppen az ENSZ-határozat szövegéről tart egyeztető tárgyalásokat Párizsban John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia és William Hague brit külügyminiszter.

Az ENSZ főtitkára a hétfőn terjeszti elő a jelentést, amelyet megfigyelők kulcsfontosságúnak tartanak a BT Szíriával kapcsolatos további magatartásának alakítása szempontjából. Ban Ki Mun már pénteken közölte: a szakértők meggyőző bizonyítékokkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy vegyifegyver-támadás történt. A főtitkár nem tette ugyan közvetlenül felelőssé az Aszad-rezsimet a történtekért, Bassár el-Aszad elnököt ugyanakkor több, az emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolta.

Rovatok