Index Vakbarát Hírportál

Alakul az új Jugoszlávia?

2013. szeptember 17., kedd 14:09

Úgy tűnik, nem csak a melankolikus délszláv filmek nézik nosztalgikus szemmel a dicstelenül kimúlt Jugoszláviát, vannak olyan politikusok is, akik szerint szükség lenne a balkáni miniállamok között a formális együttműködés visszaállítására.

Ilyen Igor Luksic montenegrói külügyminiszter is, aki a „Dan” podgoricai napilap keddi száma szerint szívesen látná egy újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását az EU-ból eddig kimaradt Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között.

Luksic az integrciós területekről is nyilatkozott: egy balkáni rendőrség létrehozását, a határátlépés útlevél-mentesítését, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést nevezte meg össz-balkáni ügyként. De ami érdekesebb, ezen integrációs feladatok koordinálására egy közös parlamentet hona létre, melybe a hat tagok tíz-tíz képviselőt delegálna.

Persze az ilyen mini-integrációs hírt el lehet intézni azzal, hogy a Luksic által remélt résztvevők zöme úgyis inkább az EU-ba tart. Ámde a Dan szerint a kezdeményezés az Uniónak sincs ellenére, legalább is Stefan Füle, az Európai Unió cseh bővítési biztosának stábjából csupa pozitív visszajelzés érkezett. Ha pedig megvan bennünk fogadókészség, az érintett országok vezetői szeptember végén, az ENSZ közgyűlésének ülésén tárgyalhatnak először a kezdeményezésről.

Rovatok