Index Vakbarát Hírportál

Nászéjszakán meghalt kislány: ami sok, az sok

2013. szeptember 17., kedd 18:33

„Ami sok, az sok″ – jelentette ki Húria Masúr, Jemen emberi jogi minisztere, miután az elmúlt héten az egészet világot bejárta a hír, hogy egy nyolcéves kislány belehalt a nászéjszakába egy 40 éves férfival kötött házassága után.

Az esetről az albawaba.com híroldal tudósított először, majd jemeni és kuvaiti oldalak, majd az egész világsajtó átvette a hírt. A helyi vezetők tagadták az esetet, de független újságírók a helyszínről megerősítették a hírt: a helyiek azt mondták nekik, a lány elvérzett, és már el is temették.

Emberi jogi szervezetek a 40 éves férj letartóztatását követelik.

A miniszter a CNN szerint elmondta: „Nem ez az első eset, hogy gyermekházasság történt Jemenben, tehát nem csak erre az ügyre kell koncentrálnunk. Sok a gyermekházasság minden évben, itt az ideje, hogy beszüntessük ezt a gyakorlatot. A minisztérium emberi jogi koordinátora elmondta nekem, hogy a helyszínen szinte mindenki tagadja a történetet, de benne erős a gyanú. Attól tartunk, az emberek félelemből nem mondják el, amit tudnak.″

Jemenben a lányok több mint negyede már 15 éves kora előtt férjhez megy, ezeket a házasságokat a család kényszeríti rájuk. Jogvédő szervezetek szerint az ilyen lányok jellemzően fizikai, lelki és szexuális erőszak tárgyává válnak, és esélyük sincs nem hogy a kitörésre, de általában az oktatásra és az egészségügyi ellátásra sem.

Rovatok