Index Vakbarát Hírportál

Azt hazudta a lányának, hogy csak örökbe fogadta

2013. szeptember 18., szerda 10:43

Több mint tíz éven át hazudta lányának egy anya Kínában, hogy örökbe fogadott gyerek, mert így akarta önállóságra nevelni.

13 évvel ezelőtt az északkelet-kínai Liaoning tartomány Senjang városában, egy jómódban élő, Seng nevű asszony azt vette észre, hogy negyedik osztályos kislánya, a 11 éves Cseng-cseng egyre szeszélyesebben és arrogánsabban viselkedik. A gyermeke személyiségfejlődéséért aggódó édesanya drasztikus nevelési eszközhöz folyamadott. Seng azt mondta Cseng-csengnek: őt csak örökbe fogadták, igazi anyja hosszú ideje halott. Seng azt is világossá tette, hogy nevelőanyjaként oktatásának fedezését az egyetem végéig vállalta, azután viszont nem tud tovább segíteni.

A kezdeti kételkedés után Cseng-cseng hitt az anyjának, és ezért a korábbinál jóval keményebben kezdett tanulni. Anyja szerint alázatos, érzékeny és szófogadó lett. A lány – hogy önállóságot tanuljon – bentlakásos középiskolát választott magának, ezt követően több ösztöndíjat is elnyerve került be az egyetemre. Ott is jól tanult, diplomájának kézhezvétele után egy sanghaji vállalatnál helyezkedett el, az átlagos fizetés másfélszereséért. Anyja ezek után közölte vele, hogy hát mégsem fogadták örökbe.

A helyi lapnak nyilatkozva Seng úgy fogalmazott: semmit nem bán meg, nagyon büszke lányára, aki a füllentés nélkül nem lett volna olyan erős és önálló.

Hát ez most akkor nóóórmális?

  • 3817
    A lány biztos sérült lelkileg, senki nem érdemel ilyesmit
  • 933
    Nem tudom, nekem is azt hazudták, hogy örökbe fogadtak
  • 680
    Igen, hatékony nevelési módszer lehet a hazugság
  • 286
    A másfélszeres kezdő fizetés miatt megérte a hazugság

Az internetet és újságokat bejárt eset nemcsak a közvéleményt, de a kínai sajtóban idézett szakértőket is megosztotta. Míg sokan újabb hatékony és bizonyítottan bevált nevelési eszközként említik Seng módszerét, mások arra figyelmeztetnek: lehet, hogy Cseng-cseng sikeres karriert futott be, érzelmileg és pszichológiailag ugyanakkor egészen biztosan sérülést okozott neki anyja hazugsága.

Rovatok