Index Vakbarát Hírportál

Fogyó letelepedési kötvénnyel riogatjuk Kínát

2013. szeptember 18., szerda 06:49

Gyorsan csapjon le a magyar letelepedési kötvényre, aki szeretne kapni, mert hamar elfogy, riogatja kínai olvasóit a ycwb.com. A hírportál Csath Erika Zsófiának, azaz a pekingi magyar nagykövetség konzuljának tájékoztatójáról számolt be.

A parlament még tavaly decemberben döntött arról, hogy a harmadik országbeli, vagyis nem az Európai Gazdasági Térségből érkező állampolgárok letelepedését megkönnyítik, ha 250 ezer euró értékben, vagyis nagyjából 75 millió forintért kötvényt vásárolnak. Mint kiderült, a bizniszben offshore hátterű cégek közvetítenek.

Csath Erika szerinta magyar letelepedési kötvény a leggyorsabb út a Schengen-zónába, jogi biztosítékok védik a letelepedés lehetőségét, a kötvény pedig a befektetőknek „semmilyen kockázattal nem jár″.

A konzul hangsúlyozta: a befektetőknek nem kell vállalkozást indítaniuk vagy ingatlant vásárolniuk Magyarországon, sőt, a képzettség, nyelvtudás vagy vezetői tapasztalat sem elvárt. Szintén elhangzott, hogy a letelepedők az állampolgárokhoz hasonlóan hozzáférhetnek az ingyenes közoktatáshoz és szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. Ráadásul családonként elég egy jelentkezés.

A beszámoló szerint 1000 fős kvótát szabtak meg a 2013-as évre, ami már majdnem elfogyott (mi máshogy tudjuk: a legfrissebb hírek szerint 179 kínai és vietnami befektető jelezte vásárlási szándékát).

A cikk figyelmeztet: ha a kvóta betelik, bizonytalan, hogy a magyar kormány mikor tesz lehetővé újra hasonlóan kedvező keretek között kötvényvásárlást. „A bevándorlásban törvényszerűen mindig az első próbálkozók próbálják ki a terepet, és amint ráéreznek a lehetőség ízére, kedvet kapnak a többiek, ami miatt megnövekszik a várakozási idő, ezért aztán érdemes időben beadni a papírokat, hogy le ne maradjunk az olcsóbb első buszról″ – zárul a kedvcsináló.

Rovatok