Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban betilthatják a 16 év alattiak szépségversenyeit

2013. szeptember 18., szerda 21:44

A francia szenátus egyértelmű többséggel fogadta el kedd este azt a javaslatot, ami szerint betiltanák a 16 év alattiak szépségversenyeit – írja a BBC. Ha az alsóház is elfogadja a törvénytervezetet, 30 ezer euróra (nagyjából 9 millió forintra), vagy két év börtönre is lehet majd büntetni azt, aki 16 év alattit nevez be szépségversenyre.

A javaslatot megelőző beadvány címe „A hiperszexualizáció ellen: új küzdelem az egyenlőségért” volt, és olyan elemeket is tartalmazott, mint például a gyerekméretre szabott felnőtt ruhák – mint a push up melltartó, vagy a magassarkú – betiltása, amelyek azonban végül nem kerültek be a most elfogadott javaslatba.

A téma még egy 2010-es Vogue magazinban megjelent képsorozat miatt kialakult botrány ügyén került a parlament elé. A képek három erősen sminkelt, szűk ruhába, magassarkúba és drága ékszerekbe öltöztetett kislányt ábrázolnak. A Vogue azzal védekezett: a képek csak azt ábrázolják, amiről minden kislány álmodik, tehát hogy úgy öltözhessenek, mint az anyjuk.

A törvénytervezetet megelőző beadvány szerzője, Chantal Jouanno, aki korábban sportminiszter is volt, most azt mondta: „nem szabad hagynunk, hogy a lányok már egész kis koruktól kezdve azt higgyék, hogy csak a megjelenésüktől függ az, hogy milyen értékes emberek."

Rovatok