Index Vakbarát Hírportál

Az orosz határőrség megszállta a Greenpeace hajóját a sarkvidéken

2013. szeptember 19., csütörtök 22:44

Az orosz határőrség felfegyverzett emberei megszállták csütörtökön a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hajóját, amelyen az aktivisták az északi sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak – közölte a Greenpeace moszkvai szóvivője.

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt a levegőből foglalták el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, korábban KGB) gépfegyveres határőrei, akik egy helikopterről, kötélen ereszkedtek le a fedélzetre. Az aktivistákat és a legénységet összeterelték és térdre kényszerítették, miközben a szolgálat emberei átkutatták a hajót. Néhány aktivistának sikerült bezárkóznia a rádiós szobába, és onnan adtak hírt a történtekről – mondta el az Interfax hírügynökségnek a szóvivő.

Az incidens a Barents-tengerből nyíló Pecsora-öbölben történt. Az aktivisták előző nap megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben. Közben kettőt őrizetbe vettek közülük, és átszállítottak a határőrség hajójára.

Az orosz külügyminisztérium bekérette a holland nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át neki, az Arctic Sunrise ugyanis Hollandiában van bejegyezve. A Prirazlomnoje környékén 72 millió tonnára becsülik az olajkészletet. A tervek szerint jövőre kezdi meg a kitermelést.

Rovatok