Index Vakbarát Hírportál

Hazudott a rendőrség a bányászmészárlásról

2013. szeptember 19., csütörtök 17:44

Adatokat titkolt el, és hazudott a dél-afrikai rendőrség a tavalyi bányászsztrájk elleni véres fellépésről – közölte az államfő által létrehozott vizsgálóbizottság. Jacob Zuma megbízottjai tíz nappal azután közölték megállapításaikat, hogy néhány rendőrségi számítógépről olyan dokumentumokat gyűjtöttek be, amelyek létét a szervezet tagadta.

A rendőrség korábban önvédelemre hivatkozott az erőszakba fordult tavaly augusztusi sztrájk kapcsán, bár már akkor is felmerült, hogy a 34 halottal járó rendőri fellépés során az áldozatokat hátulról érték a halálos lövések. További 78 ember megsebesült.

A fehérek uralmát biztosító apartheid 1994-es megszüntetése óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó rendőri fellépés. Ehhez hasonló 1960-ban történt. Az akkor bányászsztrájknak véget vető, sharpeville-i mészárlásként ismertté vált rendőri fellépés 69 halálos áldozatot követelt.

Az ország északi részén fekvő Marikanában fekvő platinabánya a Lomnin vállalathoz tartozik, amelynek munkásai tavaly háromszoros béremelést követeltek. Bérük 110 ezer forintnak felelt meg. A hat héten át zajlott megmozdulás átterjedt több más bányavállalat dolgozóira is.

Az ágazatban tavaly ősz folyamán rendszeresek voltak munkabeszüntetések, amelyekre 10-20 százalékos béremeléssel és tömeges elbocsátásokkal válaszoltak a cégek. A világ platinatermelésének 80 százalékát Dél-Afrika adja.

Rovatok