Index Vakbarát Hírportál

Megint áll a bál Kairóban

2013. szeptember 19., csütörtök 10:03

Az egyiptomi biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak csütörtök hajnalban Kairó egyik külvárosi városnegyedében megbúvó "szélsőséges fegyveresek" ellen, összecsaptak több fegyveres csoporttal; az összetűzésekben lelőttek egy rendőrt, egyet megsebesítették - jelentette a helyi média.

A rendőrség és a katonaság csütörtök hajnalban elárasztotta Kerdaszah negyedet, hogy kézre kerítsen olyan személyeket, akiket rendőrségi épületek felgyújtásával, rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak.

A hírügynökségek egy része "iszlamistáknak", másik része "szélsőséges fegyvereseknek" vagy "bűnbandáknak" nevezi őket, kilétüket illetően a híradásokból nem derülnek ki részletek.

Páncélozott katonai járművekkel érkezett katonák és rendőrök lepték el az utcákat, és helikopterek köröznek az iszlamisták ellenőrzése alatt álló városrész felett. A biztonsági erők lezárták a külvárosi negyedből kivezető összes utat, és felszólították a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, értesítsék a hatóságokat, ha bármi gyanúsat észlelnek.

A razzia során tűzpárbaj alakult ki a biztonságiak és a fegyveres bandák között, a rendőrök könnygázt is bevetettek. Helyszíni jelentések szerint szélsőségesek a környékbeli iskolák, mecsetek és lakóépületek tetejéről lövik a biztonsági erőket. Halálos sebet ejtettek a gízai biztonsági szolgálat helyettes vezetőjén, aki kórházba szállításkor meghalt. Egy másik rendőr megsebesült az összetűzésekben.

A belügyminisztérium közlése szerint a biztonsági erők 140 körözött személy ellen indítottak hajtóvadászatot. Eddig 15 embert tartóztattak le, és nagy mennyiségi fegyvert, köztük rakétagránátokat is lefoglaltak. A tárca szóvivője közölte, hogy a biztonsági erők addig nem távoznak Kerdaszahból, amíg nem tisztítják meg a városnegyedet az összes terroristától és bűnhálózattól.

A Kerdaszah negyedben kezdődött razzia válasz az augusztus 14-i vérengzésre. Aznap, a Mohamed Murszi elnök hatalomból való eltávolítása után kitört zavargások közepette, a városnegyedben megbúvó szélsőségesek a rendőrségi épületeket gyújtottak fel, és gránátvetőkkel támadtak egy rendőrőrsre, megölték az épületben tartózkodó 11 rendőrt. A fegyveres bandák azóta egészen mostanáig megakadályozták, hogy a biztonsági erők behatoljanak Kerdaszah negyedbe.

Az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint csütörtökön részben le kellett állítani a közlekedést a kairói metróvonalon, mert két, egyszerűbb szerkezetű pokolgépet találtak mintegy száz méterre az északkelet-kairói Helmejet ez-Zajtun metrómegállótól.

Rovatok