Index Vakbarát Hírportál

Egy darabig nem fogunk plázába járni

2013. szeptember 22., vasárnap 19:07 | tíz éve frissítve

Iszlamista szélsőségesek embereket gyilkoltak halomra Nairobiban. A kenyai fővárosban szomáliai iszlamisták megtámadtak egy bevásárlóközpontot, hatvannyolc embert agyonlőttek, mintegy harmincat túszul ejtettek, és elbarikádozták magukat az épületben. A rendőrség vasárnap este behatolt a plázába, és a túszok túlnyomó többségét kihozták.

Maroknyi iszlamista terrorista

A támadás szombat délben kezdődött, és vasárnap estig még nem sikerült kiszabadítani az embereket. Az as-Sabab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista szervezet Twitter-üzenetben közölte, hogy az ő embereik hajtották végre az akciót, ami megtorlás azért, mert a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük léptek be a szomáliai polgárháborúba két éve, nemzetközi felhatalmazással. "Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - hangzik a közlemény.

A CNN szerint a támadók közül hárman amerikai állampolgárok, egyikük minnesotai másikuk Missouri államból való. Forrásuk szerint a listán szereplő kilenc ember közt van szomáliai, finn, kanadai és angol származású is. Életkoruk húsz és huszonhét év közötti.

A Nairobi jómódú Westlands negyedében lévő Westgate Mallt délben rohamozták meg fegyveresek, akiknek száma a rendőrség szerint nem sokkal több tíznél. Kézigránátokat robbantottak, majd vaktában lövöldöztek az emberekre. Később a fegyveresek távozásra biztatták a muszlim vallásúakat, mondván, hogy ők biztonságban vannak, és kijelentették, hogy célpontjuk a nem muszlimok. A szemtanú szerint néhány embert kivégeztek azután, hogy kérdéseket tettek fel nekik.

A támadók a második emeletre vonultak vissza a rendőrök és katonák elől, és magukkal hurcoltak mintegy harminc embert. A belügyminisztérium vasárnap azt közölte, hogy legalább 59-en vesztették életüket, és 175-en sebesültek meg. A Vörös Kereszt jelentése szerint vasárnap kilenc újabb holttestet találtak, így a halottak száma 68-ra nőtt. A bevásárlóközpontból több mint ezer embert sikerült kimenekíteni. Az áldozatok között brit, francia, amerikai és más külföldi állampolgárok is vannak. Az as-Sabab azt állítja, hogy "több mint 100 kenyai hitetlent" öltek meg.

A kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának a helyettes vezetője is meghalt.

Vasárnap este hét óra után azt közölték, hogy rendőrök hatoltak be a bevásárlóközpontba. Komoly akció van folyamatban - közölte a kenyai válságközpont. A behatoló rendőrök azt jelentették, hogy az épület belsejében sok helyen látni holttesteket. A végleges veszteségmérleg sokkal súlyosabb lehet, mint amit eddig tudni lehetett - mondták.

A négyszintes épületből szórványos lövöldözés hallatszott, egyes támadók állítólag még gránátokat is dobáltak a rendőrökre - mondták az akcióról.

"A túszok többsége kiszabadult, és a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét" - közölte Cyrus Oguna katonai szóvivő. Azt nem részletezte, hogy hány túsz maradt a bevásárlóközpontban és hány szabadult ki a túszejtők fogságából.

Benne volt a levegőben

"Évek óta benne volt a levegőben, hogy lesz egy ilyen támadás. Az elmúlt években nagyon sok ilyet megakadályoztak a titkosszolgálatok, sajnos ezt nem sikerült" - mondta el az Indexnek egy Nairobiban tartózkodó magyar. "A szomáliaiak évek óta szinte havonta fenyegetőztek, rendszeresen adtak ki riasztásokat Nairobiban, hogy terrorveszély miatt kerüljük a plázákat. A mostani hétvégére pont nem volt ilyen riasztás" - mesélte. Több millió szomáliai él Kenyában, könnyen kerülhetnek elő szimpatizánsok, rengeteg itt a fegyver, a közbiztonság pocsék, így minden adott volt egy terrortámadáshoz.

Beszámolója szerint a város most kihalt, nem mozdulnak ki otthonaikból az emberek. "Hétvégente a jómódú kisebbség (a gazdag kenyaiak, a fehérek és az indiai üzletemberek) leginkább a plázákba jár, hiszen itt valamivel nagyobb a közbiztonság, azaz az embert legalább nem biztos, hogy kirabolják" - magyarázta a helyszínről. Ez a pláza részben izraeli tulajdonú, ezért még csábítóbb célpontja lehetett az iszlamista terroristáknak.

Ahogy a Nairobiban élő magyar férfi elmondta, a túszejtést teljesen értelmetlennek látja, hiszen nem bankrablásról van szó, valószínűleg tudják a támadók, hogy meg fognak halni, így nehéz elképzelni, hogy miről tudnak tárgyalni.

"A terrortámadás miatt egy ideig bizonyára nem fognak plázákba járni, és a lakosok gyanakodva fognak a szomáliaiakra nézni, illetve turisztikai bevételkiesést fog ez jelenteni. Az is félő, hogy az itteni muszlim kisebbséget meg fogják támadni bosszúból" - összegezte helyszíni tudósítónk a lehetséges következményeket.

Izraeli tanácsadók

A brit Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy izraeli tanácsadók segítik a kenyai hatóságokat a túszdráma sikeres lezárásában. Izraeli tanácsadók közreműködnek a (túszejtőkkel folyó) tárgyalások stratégiájának kidolgozásában, de egyetlen izraeli sem vesz részt egy esetleges rajtaütési műveletben.

Felajánlotta a segítségét az Interpol is. A nemzetközi rendőri együttműködési szervezet kész a kenyai rendfenntartó erők rendelkezésére bocsátani egy terrorelhárítási szakértőkből, elemzőkből, orvosokból és kommandósokból álló csoportot, és elsőbbséget biztosít a kenyai hatóságok minden információkérésének a parancsnoki központban és az Interpol kenyai irodájában - közölték Lyonban.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök vasárnap délután azt mondta, hogy "a helyszínen lévő szakembereknek köszönhetően jó esély van a terroristák semlegesítésére".

A vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó túlélők egybehangzó beszámolói szerint a plázába behatoló fegyveres osztag kifejezetten a nem muszlim "hitetlenekre" vadászott. Egy szemtanú a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak elmondta: a támadók a bevásárlóközpontban tartózkodóktól személyazonosító okmányokat követeltek, és akinek nem muszlim származásra utaló neve volt, azt agyonlőtték.

Rovatok