Index Vakbarát Hírportál

Egy napja tart a kenyai túszdráma

2013. szeptember 22., vasárnap 08:30

Továbbra is vannak túszok abban  abban a nairobi bevásárlóközpontban, amelyet szombaton
támadtak meg szomáliai fegyveresek - közölte a kenyai kormány vasárnap reggel. Arról azonban nincsenek információk, hogy hány embert tartanak fogva, a CNN szerint harminc túszról van szó.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szombat este televíziós beszédben jelentette be: egy nairobi bevásárlóközpontban végrehajtott támadásban legkevesebb 39 ember meghalt. A halottak között gyermekek is vannak. A kenyai belügyminiszter vasárnap azt közölte, hogy támadásban legalább 59 ember halt meg, további 175 ember pedig megsebesült.

A terrortámadást szombaton délután egy tízfős csoportja hajtotta végre a zsúfolt Westgate Mall nevű bevásárlóközpontban. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók több túszt is ejtettek.

Az AFP francia hírügynökség azt közölte: tizenhét órával a  támadás kezdete után, vasárnap reggel még mindig folyt a fegyveresek elleni harc. A túszokat a bevásárlóközpont különböző részein tartják fogva. A pláza központi részét már megtisztították a fegyveresektől.

Kenyai biztonsági erők vasárnap azt közölték: izraeli különleges egység hatolt be a bevásárlóközpontba, hogy kiszabadítsa az iszlamisták fogságában lévő túszokat. A Reuters viszont azt írta, hogy izraeli tanácsadók segítik a kenyai hatóságokat. "Izraeli tanácsadók közreműködnek a (túszejtőkkel folyó) tárgyalások stratégiájának kidolgozásában, de egyetlen izraeli sem vesz részt egy esetleges rajtaütési műveletben" - mondta a brit hírügynökség tudósítójának egy kenyai forrás.

Az áldozatok között külföldiek is vannak. Hivatalos párizsi és ottawai bejelentés szerint két francia és két kanadai állampolgár vesztette életét. Londonban William Hague külügyminiszter szombat este annyit közölt, hogy a támadás áldozatai között brit állampolgárok is vannak. Pontos számot azonban nem említett.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a sebesültek között több amerikai állampolgár is van. John Kerry külügyminiszter az Egyesült Államok támogatását ígérte a kenyai kormánynak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy harcosai hatoltak be a központba, ahol megöltek - mint állították - "több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás volt azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba, immár két éve.

Szomáliában a kenyai erők az ENSZ felhatalmazásával létrehozott AMISOM misszió keretében vannak jelen békefenntartókként, négyezer fővel. A missziót az Afrikai Unió felügyeli, abban több más afrikai ország rész vállal 2007 óta. A misszió mandátumát legutóbb jövő év februárjáig hosszabbították meg.

Kenyatta elnök beszédében azt is közölte, hogy a támadásban "nagyon közeli családtagjai" is életüket vesztették. "Legyőzzük a terrorizmust" - mondta az elnök, aki szerint a támadás célja a kenyai nemzet megfélemlítése és megosztása volt.

Egyhangúlag elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nairobi terrortámadást vasárnapra virradóra.

A nairobi bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás volt Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét.

Rovatok