Index Vakbarát Hírportál

Marad a hadkötelezettség Svájcban

2013. szeptember 22., vasárnap 16:33

Svájcban a lakosság nagy többsége az általános hadkötelezettség fenntartása mellett foglalt állást a vasárnapi népszavazáson. A résztvevők 73 százaléka elutasította a Svájc hadsereg nélkül nevű alkalmi koalíció javaslatát a hadkötelezettség eltörléséről. A kezdeményezést a szocialisták, a környezetvédők és a feministák támogatták.

Az alkalmi koalíció az utóbbi húsz évben már két ízben próbálta - sikertelenül - népszavazással eltöröltetni a hadkötelezettséget az Svájcban. Elképzelésük szerint az általános hadkötelezettséget nem hivatásosokból álló hadsereg váltaná fel, hanem férfiakból és nőkből álló önkéntes haderő. A kormány szerint azonban egy ilyen sereg létszámhiánnyal küzdene, mert nem volna elég önkéntes jelentkező a soraiba.

"A svájci nép kiállt a haderő és a hadkötelezettség mellett" - kommentálta a népszavazás kimenetelét Denis Froidevaux, a tiszti egyesület elnöke de hozzátette „el kell gondolkodni bizonyos reformokról, például arról, hogy a hadsereget a jövőben megnyitnák a nők és külföldiek előtt”.

Rovatok