Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Özvegy állhat a támadás mögött

2013. szeptember 23., hétfő 22:01

A Fehér Özvegyként elhíresült brit származású terroristanő állhat a nairobi terrortámadás hátterében. A szombat délután kezdődött túszdrámában legalább 62-en meghaltak és 175-en megsebesültek, a támadásért az al-Kaidához szorosan kötődő szomáliai al-Sabáb a felelős.

A brit sajtó szerint a hatóságok már vizsgálják, hogy a Fehér Özvegynek is nevezett brit Samantha Lewthwaite-nak volt-e köze a nairobi terrortámadáshoz. A terroristák Twitter-oldala a nőt is megnevezte a támadás résztvevői között, de egy kenyai miniszter szerint csak férfiak vettek részt a támadásban.

A nő a 2005-ös londoni merényletekben öngyilkos robbantást elkövető Jermaine Lindsay felesége volt. A kenyai rendőrség már korábban is körözte, mert állítólag egy terroristacsoport tagjaként robbantásokat tervezett. 2012 márciusában ezért szökött új férjével, Habib Ghanival Szomáliába Kenyából, ahol az al-Sabáb egyik kulcsfigurája lett. (Lewthwaite állítólag nagy befolyása ellenére meg sem próbált kiállni férjéért, akit egy frakciók közti ellentét miatt az al-Sabáb egy csoportja nemrég kivégzett.)

A nő Buckinghamshire-ben nőtt fel, ahol nagy feltűnést keltett azzal iskolatársai körében, hogy 15 évesen áttért az iszlámra. Az öngyilkos merénylő Lindsay-hez 2002-ben ment hozzá. Családja korábban már többször könyörgött neki a médián keresztül, hogy vegye fel szüleivel a kapcsolatot, és ne keveredjen terrorcselekményekbe.

Támad az al-Sabáb

A terrortámadást elkövető al-Sabáb a Kenyával szomszédos Szomáliához kötődik, az al-Kaidával szoros kapcsolatban áll, egyes források szerint az al-Kaida szomáliai sejtje. Korábban ők tartották kézben Szomália több fontos városát, mára ezekből kiszorultak, de továbbra is veszélyes fenyegetést jelentenek a régióban, és több vidéki térségben megőrizték hatalmukat.

Az iszlamistákat az Afrikai Unió (AU) ENSZ által is támogatott csapatai 2011-ben űzték el a fővárosból, egy évre rá Kismayót is fel kellett adniuk. A nairobi merénylet is az AU fellépésével van összefüggésben, a katonai akcióban ugyanis kenyai katonák is részt vesznek. Az al-Sabáb az utóbbi két évben többször is azzal fenyegette meg Kenyát, hogy meg fogja torolni az AU beavatkozását. A milícia korábban már végrehajtott egy hasonló megtorló akciót, amikor 2010-ben az AU misszióban szintén részt vevő Ugandában több mint 70 embert ölt meg egy öngyilkos merénylettel.

Az al-Sabáb név ifjúságot jelent arabul, 2006-ban jött létre egy mára megszűnt szervezet radikális szárnyaként (az Iszlám Törvényszékek Uniója több kisebb szervezetté bomlott fel, miután alulmaradt az Átmeneti Szövetségi Kormánnyal szemben). A szervezet dzsihádot visel az „iszlám ellenségei″ ellen. A szervezethez külföldi dzsihádisták is csatlakoztak.

A szervezet az irányítása alatt álló területeken a saría, vagyis az iszlám jog szigorú változatát alkalmazza: a házasságtörő nőket halálra kövezik, a tolvajok kezét levágják. Az al-Sabábnak néhány ezer tagja van, és a támadás kezdete óta gyakran üzennek a médián keresztül.

Eritrea tagadja

Megfigyelők szerint az al-Sabáb jelenleg egyetlen államtól kap támogatást, mégpedig attól az Eritreától, amely a vele ellenséges Etiópiát akarja ellensúlyozni az iszlamisták felkarolásával. Eritrea ugyanakkor hivatalosan tagadja, hogy fegyverekkel látná el az terroristákat.

Korábban a szervezet évi 70-100 millió dolláros bevételre tett szert az ellenőrzése alatt álló területeken kivetett vámokból, adókból és az ott szedett „dzsihádista hozzájárulásokból″. Mióta kiűzték a csoportot Mogadishuból és Kismayóból, bevételei is megcsappantak.

Elemzők úgy vélik, hogy az al-Sabáb nemcsak pénzszűkébe került, hanem jelentős törésvonalak is húzódnak a csoport külföldi és szomáliai tagjai között. Az al-Sabábnak több száz, az afganisztáni és iraki háborúban edzett közel-keleti fegyverese van, és Európából és az Egyesült Államokból is toboroznak tagokat. Ezen külföldi harcosok pedig állítólag azt szeretnék, ha az al-Sabáb terjeszkedne a régióban, és Szomálián kívül is dzsihádot folytatna. A szomáliai „kemény mag″ ugyanakkor az ottani kormányellenes felkelést tartja a csoport prioritásának.

Nem kell az adomány

A szervezeten belüli megosztottsághoz az al-Sabáb azon 2011-es lépése is hozzájárult, amely megtiltotta a külföldi segélyszervezeteknek, hogy élelmiszer-szállítmányokat juttassanak el az éhínséggel küzdő, válságos közállapotok uralta Szomáliába.

Az al-Sabáb eleinte nem volt népszerűtlen a szomáliai lakosság köreiben, mivel biztonságot és rendet ígért az évtizedes káosz után, a fentihez hasonló lépések, valamint a vallási alapú nézeteltérések azonban megtépázták a szervezet népszerűségét. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a szunnita iszlám vahhábita ágát követő al-Sabáb a szomáliaiak többsége által követett szúfista irányzat számos imahelyét lerombolta.

A nairobi terrortámadás szombat délután kezdődött, amikor 15 fegyveres fanatikus berontott egy elegáns bevásárlóközpontba. A terroristák több mint két napig tartottak fogva túszokat. Legalább 62 ember életét vesztette, 175-en megsebesültek, de több mint ezer embert sikerült kimenekíteni.

A szervezet azóta beszüntetett Twitter-oldalán jelentette be, hogy a támadásban három amerikai, egy kanadai, egy finn és egy brit állampolgár is részt vett a kenyai és szomáliai terroristák mellett.

Rovatok