Index Vakbarát Hírportál

Külügy: Világszerte támadják a keresztényeket

2013. szeptember 23., hétfő 23:37

Legkevesebben 81-en meghaltak, százak megsérültek vasárnap reggel egy merényletben Pakisztánban. A pesavari keresztény templom előtt végrehajtott támadásban két öngyilkos merénylő hozta működésbe a testükre szerelt robbanószerkezeteket a templom bejáratánál, amikor a mise végeztével a hívők elhagyták az épületet.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet, amelyet keresztények ellen követtek el Pakisztánban, ahol a lakosság 95 százaléka muzulmán. A támadást pakisztáni tálibok vállalták.

A magyar Külügyminisztérium mély megdöbbenéssel értesült a pakisztáni Pesavarban a vasárnapi szentmisét követően végrehajtott kegyetlen merényletről. A leghatározottabban elítélik a terrorizmus minden formáját, és bíznak abban, hogy az elkövetőket mielőbb az igazságszolgáltatás elé állítják.

A minisztérium azt írta:

ez a tragikus esemény is megerősíti, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében kiemelten szükség van határozott nemzetközi és kormányzati fellépésre a keresztény közösségek ellen a világ számos országában elkövetett atrocitásokkal szemben.

A magyar kormány szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja Pakisztán lakosságát, s őszinte részvétét fejezi ki a szörnyű merényletekben életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak.

Pesavar közel fekszik a félautonóm törzsi területekhez, amelyek az Afganisztánnal közös határ mentén, szinte járhatatlan hegyvidéken húzódnak, a tálibok, s más szélsőségesek búvóhelyeként szolgálnak.

Rovatok