Index Vakbarát Hírportál

Éhbérért tüntetnek Bangladesben

2013. szeptember 23., hétfő 12:15

Több mint száz ruhaipari gyár állt le a hétvégén Bangladesben a dolgozók tüntetése miatt. A hétfőn már harmadik napja tartó tiltakozás összetűzésekbe torkollt a rendőrökkel, ötvenen megsérültek – írta a Reuters. A munkások el szeretnék érni, hogy legalább 22 ezer forintnak megfelelő fizetést kapjanak az évi 20 milliárd dollárt termelő iparágban dolgozva. Bangladesben a minimálbér nyolcezer forintnak felel meg.

A Magyarországnál alig másfélszer nagyobb – ám 150 millió ember által lakott – Banglades Kína után a második legnagyobb ruhaexportőr a világon. Az ágazat – ahonnan a Benettontól a Mangóig számos nyugati márkanévvel ellátott termék kerül ki – azonban nem csak az alacsony fizetésekkel, de a rossz munkakörülményekkel is kivívta a dolgozók tiltakozását. Április 24-én összeomlott a nedves talajra, rosszul felépített nyolcszintes épület. A varrodával teli fővárosi ház romjai alatt 1100 ember lelte halálát.

A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen, akik nem fogadták el az ágazat képviselőinek ajánlatát a bérek 20 százalékos megemeléséről.

Banglades exportjának 80 százalékát a ruhaipar adja, így a sztrájk alapjaiban rengetheti meg a világ egyik legszegényebb országának gazdaságát. Az egy főre eső bruttó hazai termelés mindössze kétezer dollár, igaz az alacsony alapokról gyors növekedést mutat: a GDP tavaly hat százalékkal nőtt az Indiával szomszédos, többségében muzulmán országban.

Rovatok