Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a kenyai túszdráma

2013. szeptember 23., hétfő 06:24 | aznap frissítve

Kialudt a tűz a nairobi túszfráma helyszínén. Hétfő délután fél egykor kezdett fekete füst szállni az épületből, miután a rendőrök megindították a végső rohamot. Reggel az al-Sabáb szomáliai terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy az elbarikádozott fegyveresek készek kivégezni a még náluk lévő túszokat. A Nemzetközi Büntetőbíróság hazaengedte a kenyai alelnököt, kora reggel a rendőrök már egyszer megpróbáltak bemenni.

Magyar idő szerint fél egykor fekete füst kezdett szállni a Westgate plázából, miután a Telegraph tudósítója négy, nagyon hangos robbanást hallott. Szemtanúk később már tíz robbanásról beszéltek. A lövöldözésről szemtanúk is beszámoltak: „Ránk lőttek, a golyó csak épphogy elkerülte a fiamat, a mellette álló fiút találta el″ – mesélte egy halálra rémült anya. Egy másik szemtanú szerint egy híres rádióst, Ruhila Adatia-Soodot is lelőtték a terroristák. A támadásban halt meg Kofi Awoonor, a 78 éves ghánai költő és egyetemi tanár is.

A rendőrök a Reutersnek megerősítették, hogy ők robbantottak, a tetőn keresztül próbáltak bejutni. A füst viszont valószínűleg az iszlamista terroristák műve, akik azzal próbálták megállítani a rendőröket, hogy matracokat kezdtek égetni. A támadás sikeres volt, a belügyminiszter szerint az összes emeletet a biztonsági erők ellenőrizték.

Délelőtt még tíz túsz volt a fegyveresekkel, később több embert is kihoztak, és volt olyan is, aki magától sétált ki. Az viszont nem biztos, hogy a megmenekültek mind a túszok közül kerültek ki, lehet, hogy egyszerűen csak most sikerült kijutniuk.

De mi az az al-Sabáb?

A terrortámadást elkövető al-Sabáb a Kenyával szomszédos Szomáliához kötődik, az al-Kaidával is szoros kapcsolatban áll. Korábban ők tartották kézben Szomália több fontos városát, mára ezekből kiszorultak, de továbbra is veszélyes fenyegetést jelentenek a régióban.

Az al-Sabáb név ifjúságot jelent arabul, 2006-ban jött létre egy mára megszűnt szervezet radikális szárnyaként. A szervezethez külföldi dzsihádisták is csatlakoztak, az Afrikai Unió erőivel szemben gerillahadviselést folytatnak.

A szervezet az irányítása alatt álló területeken a saría, vagyis az iszlám jogot szigorú változatát alkalmazza: a házasságtörő nőket halálra kövezik, a tolvajok kezét levágják.

A szervezetnek néhány ezer tagja van, és a támadás kezdete óta gyakran üzennek a médián keresztül.

A szervezet azóta beszüntetett Twitter-oldalán jelentette be, hogy a támadásban három amerikai, egy kanadai, egy finn és egy brit állampolgár is részt vett a kenyai és szomáliai terroristák mellett.

A médiát és a nézelődőket könnygázzal üldözték el a pláza környékéről, állítólag azért, mert a biztonsági erők attól féltek, hogy az al-Sabáb erősítéseket küldhet a bevásárlóközpontba.

A plázában a robbanások után tűz is volt, amit sokáig azért nem tudtak eloltani, mert a tűzoltók nem mertek bemenni golyóálló mellény nélkül.

A kenyai biztonsági erőknek már az is kínos, hogy a támadás egyáltalán megtörténhetett, mert a Westgate pláza elég nyilvánvaló célpont és korábban is szóltak már arról hírek, hogy támadás várható. Az al-Sabáb egyik tagja egy interjúban azt mondta, azért választották a Westgate-et, mert sok bolt izraeli vagy amerikai tulajdonban van, ide járnak a kenyai kormány tagjai, és a turista is sok.

Hajnali támadás és fenyegetőzés

A biztonsági erők ezelőtt hajnalban indítottak ostromot a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló iszlamista szélsőségesek ellen, ezután az egyik kenyai védelmi vezető azt mondta, ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét.

Közben egy iszlamista honlapon az al-Sabáb szóvivője azzal fenyegetőzött, hogy a túszejtők készek kivégezni a foglyokat. Délelőtt a CNN és a BBC is azt mondta, nagyjából tíz túsz maradhatott még a terroristáknál, de a először tizenegykor írt arról, hogy újabb emberek jöttek ki.

Néhány órával korábban egy katonai szóvivő mondta el, hogy a túszok többsége már kiszabadult a bevásárlóközpontból. A BBC szerint tíz-tizenöt fegyveres maradhatott a bevásárlóközpontban, a kenyai erők mellett izraeli kommandósok segítik a felszabadítóakciót.

RAW FOOTAGE OF INSIDE Kenya Nairobi Mall Shooting 68 Killed Dead

Hazaengedték a kenyai alelnököt

Közben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy a túszdráma miatt hazaengedik a kenyai alelnököt, akit emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak. A vád szerint William Ruto részt vett a 2007-2008-as választások előtti gyilkosságok kitervelésében és az erőszakos kitelepítések megszervezésében. Ruto a bíróságon az idézés után saját akaratából jelent meg, és egy hét múlva kell visszatérnie Hágába. Kenya egyébként elismeri területe fölött a büntetőbíróság joghatóságát.

Az elnök fel van háborodva, a terroristák szerint nem volt más választásuk

Uhuru Kenyatta kenyai elnök személyesen is érintett a szombati tragédiában: több rokona is meghalt a támadásban, amelyet a gyakorlatilag államként nem létező, fegyveres hadurak által ellenőrzött Szomáliából érkező terroristák azért indítottak, hogy így bírják távozásra az ellenük Szomáliában harcoló kenyai hadsereget.

Az elnök, akit a büntetőbíróság szintén beidézett a választások előtti erőszak miatt, a CNN szerint szerint haragos és felindult beszédet tartott a támadások után, melyben gyávának nevezte a bevásárlóközpontot megtámadó terroristákat, és arról beszélt, hogy senkinek nem szabadna ilyen szükségtelenül és értelmetlenül meghalnia. „Nem fordulhatna elő olyan, hogy egy család arról kap hírt, hogy a szeretteit meggyilkolta egy csapat gyáva bűnöző."

Az al-Sabáb viszont azt mondja, csak így tudtak visszavágni Kenyának, amely a múltban több vereséget is mért a szélsőséges szervezet szomáliai bázisaira. Kenya az Afrikai Unió kötelékében 2011 óta négyezer katonájával vesz részt az ENSZ megbízásából a szomszédos Szomáliában zajló békefenntartó akcióban, amely 2007-ben kezdődött. „A kenyaiak megszálltak minket, és közben biztonságban ültek a városaikban” – írta a terrorszervezet a Twitteren.

Szombaton foglalták el a plázát

A Nairobiban lévő Westgate plázában három napja kezdődött a tűzharc, amikor az al-Sabáb fegyveres csoport katonái megtámadták a bevásárlóközpontot. Legalább 62 ember életét vesztette, 175-en megsebesültek, de több mint ezer embert sikerült kimenekíteni. A pláza népszerű a hárommilliós kenyai fővárosban élő külföldiek körében is, ezért is volt ideális célpont a muzulmán szélsőségeseknek. Az áldozatok között van egy francia anya és lánya, valamint kínai és brit állampolgár is.

A kenyai fővárosban élő szomáliaiak a Reuters szerint attól tartanak, hogy lincshangulat támad velük szemben a fegyveresek véres akciója miatt. Tavaly több szomáliai bolttulajdonost ért hasonló pogrom, miután az al-Sabáb egy kisbusz elleni támadásban kilenc civilt megölt Kenyában. Szomália Nairobiban lévő nagykövete nyugalomra kérte a kenyai lakosságot, és türelemre a szomáliai származásúakkal szemben.

Az Afrikai-Magyar Egyesület a következő közleményt adta ki az esettel kapcsolatban:

Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpontban elhúzódó túszdráma okozta sokkot a leggyorsabban az al-Sabáb terrorszervezet ellen támogatólag fellépő államok érzik meg. Az AMISOM-Afrikai Unió szomáliai műveleteiben központi szerepet vállaló Uganda jelenleg még potenciális célpont lehet, ezért a Nairobi-Kampala főútvonalon, a fővárosban (Kampalában) megerősítették a rendőri és katonai jelenlétet, továbbá felhívták a külképviseletek és alkalmazottaik figyelmét a fokozott védelem kialakítására. A hasonló támadást elkerülendő a külföldiek által előszeretettel látogatott helyszínekre, bevásárlóközpontokba és azok közvetlen közelében ellenőrző és biztosító alakulatokat helyeztek ki. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) kampalai képviseletének védelmét a magyar Global Protect Tanácsadó és Biztonságtechnikai Kft. ugandai társszervezete, a GM Security biztosítja. A kialakult helyzetre való tekintettel átmenetileg az ingatlan védelmét fegyveres, kutyás őrzéssel erősítették meg.

Rovatok