Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah tagadja a vegyi fegyvereket

2013. szeptember 24., kedd 06:18

Határozottan cáfolta a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet, hogy vegyi fegyvereket kapott Damaszkusztól. Haszan Naszrallah sejk, a szervezet vezetője nevetségesnek és alaptalannak nevezte a szíriai ellenzék effajta híreszteléseit.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagjai a múlt héten azzal vádolták Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vegyi fegyvereket szállít a Hezbollahnak, elkerülendő a fegyverek nemzetközi ellenőrzését. Szíria az elmúlt hetekben beleegyezett abba, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi fegyvereit az Oroszország és az Egyesült Államok által kidolgozott tervvel összhangban.

„Ez nem búza és liszt, hogy csak úgy át lehessen vinni a határon. Ráadásul ilyen téren érvényben vannak vallási tilalmak, amelyek kizárják a tömegpusztító fegyverek használatát még a lélektani hadviselésre is" – mondta Naszrallah. Felszólította Szaúd-Arábiát és Törökországot, hogy mondjon le a szíriai konfliktus katonai megoldásáról. Azt állította, hogy Szíriában és egészében a Közel-Keleten csak politikai úton lehet rendezni a viszályokat.

Elrabolták Szíriában az El Periodico című katalán lap tudósítóját, jelentette honlapján az újság. Az írás szerint Marc Marginedas szeptember 4-e óta van a felkelők fogságában, a lap aznap tudta felvenni utoljára vele a kapcsolatot. Az El Periodico több forrást idézve azt írja, hogy a 46 éves újságíró gépkocsivezetőjével együtt a nyugat-szíriai Hama városa környékén járt, amikor szélsőségesek útjukat állták. Azóta a szerkesztőség nem tudott vele kapcsolatba lépni.

Rovatok