Index Vakbarát Hírportál

Angliában is szó van a rezsicsökkentésről

2013. szeptember 24., kedd 21:33

A brit Munkáspárt legalább 20 hónapra befagyasztaná a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, ha a 2015-ben esedékes következő választáson kormányra kerül - mondta kedden a párt miniszterelnök-jelöltje.

Ed Miliband, a Labour vezetője a legnagyobb baloldali brit parlamenti erő Brightonban tartott éves konferenciájának zárónapján kijelentette azt is, hogy a párt elképzelései alapján az áremelési moratórium időszakában a brit piacon tevékenykedő hat legnagyobb energiaszolgáltató céget feldarabolnák, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoznának létre.

Ne az emberek fizessenek a rezsiért

Miliband szerint ez "igazságosabb bánásmódot" jelentene a lakosság számára az energiaszolgáltatók részéről.

A politikus elismerte, hogy ez "nem fog tetszeni" az érintett vállalatoknak, hozzátette ugyanakkor, hogy a Munkáspárt megítélése szerint az energiacégek "túl hosszú ideje" számláznak az indokoltnál többet az általuk szolgáltatott energiáért, és ezt azért tehetik, mert "a piac nem működik".

A Munkáspárt vezetőjének hivatala Miliband beszédével egy időben bejelentette, hogy a párt szakértői már ki is számították a tervezett intézkedés várható szolgáltatói költségeit és felhasználói megtakarításait. Eszerint az árak csaknem kétévi befagyasztása 4,5 milliárd fontba (1600 milliárd forintba) kerülne az energiaszolgáltatóknak, ugyanakkor egy átlagos brit háztartás évi 120 fontot (42 ezer forintot), a vállalkozások átlagosan 1800 fontot (630 ezer forintot) takaríthatnának meg.

A Fidesztől lopott ötlet

Az energiaszolgáltató vállalatok a BBC által a beszéd után idézett első reakcióikban közölték, hogy a munkáspárti vezető kongresszusi beszédében ismertetett tervek megvalósítása áramkimaradásokhoz vezethet, emellett beruházások maradhatnak el és munkahelyek kerülhetnek veszélybe.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza rövid kommentárjában úgy fogalmazott: "figyelemreméltó", hogy a balközép irányzatú Miliband a magyarországi jobbközép politikai irányvonal forgatókönyvéből emel át egy oldalt, és az energiaárak alacsonyan tartását próbálja választási eszközként használni.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértőinek kedd esti rövid értékelése szerint egyelőre nem világos, hogy miként lehetne érvényesíteni a munkáspárti vezető által körvonalazott árbefagyasztási tervet. Az Eurasia elemzői szerint ugyanakkor kiderülhet, hogy egy ilyen intézkedés EU-jogszabályokba ütközik.

Rovatok