Index Vakbarát Hírportál

Ráfázhatnak a fúrótorony-foglaló aktivisták

2013. szeptember 24., kedd 15:19

Kalózkodás vádjával indítottak büntetőeljárást a Greenpeace aktivistái ellen Oroszországban, miután fel akartak mászni egy olajfúró toronyra. A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise nevű Greenpeace-hajót az orosz hatóságok Murmanszk kikötőjébe kísérték, a fedélzetén levő harminc ember ellen eljárást indítottak.

Az orosz törvények szerint akár tizenöt éves börtönbüntetést is kaphatnak az aktivisták a platform fenyegetéséért. Az aktivisták tizenhat országból származnak, a holland és az argentin nagykövetség szeretne nekik segítséget nyújtani, de nem tudnak velük kapcsolatba lépni.

A Greenpeace aktivistái az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak, ennek keretében akartak felmászni egy gazpromos olajfúrótoronyra. A Greenpeace értetlenül áll az orosz nyomozóhatóság vádja előtt: „Az Arktisz kőolajának elfoglalása nem köthető össze a kalózkodás jogi meghatározásával" – közölte a Greenpeace.

A szervezet szerint az orosz fúrótorony nem biztonságos, működése ökológiai katasztrófával fenyeget. A Gazprom 2011-ben állította fel a fúrótornyot a Pecsora-öbölben, jövőre üzembe akarja helyezni. A környéken 72 millió tonnára becsülik az olajkészletet.

Rovatok