Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy nem tudott kibújni a vád alól

2013. szeptember 24., kedd 15:53

Elutasította kedden a bordeaux-i fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy fellebbezését. A volt francia államfő ellen azzal kapcsolatban indult eljárás, hogy 2007-ben illegálisan finanszírozta az elnökválasztási kampányát.

A volt elnök a gyanúsítás szerint visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának állapotával, és rábeszélte arra, hogy törvénytelen módon támogassa a 2007-es kampányt. A 90 éves milliárdoson az igazságügyi orvosi vizsgálatok szerint 2006 szeptembere óta érzékelhetők a szellemi hanyatlás jelei.

Sarkozy és 11 társa ellen nem is a törvénytelen kampányfinanszírozás címén emeltek vádat, hanem „megrendült állapottal való visszaélés” miatt.

A vád nagyrészt a nő szellemi állapotának 2011-es vizsgálatán alapul. Sarkozyék ezt a vizsgálatot fellebbezték meg, mert szerintük azt a vizsgálóbíró egyik legjobb barátja és esküvői tanúja irányította. A fellebbezést a bíróság elutasította, mert a vizsgálatot öt pszichiáter közösen végezte.

A Bettencourt-ügyet a milliárdos vagyonkezelő cégének könyvelője robbantotta ki, amikor két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet Sarkozy elnökválasztási kampányára fordítottak. A politikus ellen már 2012 februárjában vádat emelt a bordeaux-i ügyészség mert az elnök feltehetően szabálytalanul fogadott el támogatást 2007-es kampányához.

A jelenleg Washingtonban tartózkodó volt elnök és ügyvédjei nem kommentálták a döntést, több ellenzéki jobboldali politikus viszont elfogultsággal és Sarkozy-ellenes hadjárattal vádolta meg az igazságszolgáltatást.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Rovatok