Index Vakbarát Hírportál

Az al-Sabáb szerint lehet külföldieket ölni

2013. szeptember 25., szerda 20:40 | tíz éve frissítve

Elválasztották a többiektől, majd szabadon engedték a muzulmán túszokat a kenyai Westgate bevásárlóközpontot elfoglaló fegyveresek, mondván, a külföldiek "legitim célpontot" jelentenek – írta szerdán az al-Sabáb  terrorszervezet.

A dzsihadisták "aprólékos vizsgálatot végeztek a bevásárlóközpontban, és még a támadás végrehajtása előtt minden lehetséges óvintézkedést meghoztak, hogy elkülönítsék a muzulmánokat a káfiroktól (hitetlenek), megpróbálván elkerülni azt, hogy sajátjaik is megsebesüljenek" – közölte e-mailben a szomáliai terrorcsoport az AP hírügynökséggel.

Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy a támadás nyomán a fegyveresek felsorakoztatták az embereket, és olyan kérdéseket tettek fel nekik az iszlámról, amelyekre csak a muszlim hívők tudtak választ adni, a helyesen válaszolók pedig szabadon távozhattak.

Arra a kérdésre, hogy a muzulmánok és a más vallásúak elkülönítése taktikaváltást jelent-e, a csoport azt válaszolta, hogy szándékosan eddig sem vettek soha célba muszlimokat. "A célpontjaink mindig is a hitetlenek és a megszállók, valamint a velük szövetséges hitehagyott kormánytisztviselők és kormányerők voltak" – írta a szervezet.

"A célunk az volt, hogy a kenyai kormányt saját földjén támadjuk meg, az al-Sabáb számára a kenyai államterület bármely része legitim célpontot jelent" – válaszolta a terrorszervezet képviselője az arra vonatkozó kérdésre, hogy a bevásárlóközpont elleni akciójuk kifejezetten a külföldiek ellen irányult-e, és azt is mondta, hogy "Kenyát kellene felelősségre vonni a halálos áldozatok miatt, akár helyiekről, akár külföldiekről legyen szó".

Az al-Shabaab milícia újabb merényletek elkövetésével fenyegette meg Kenyát, amennyiben továbbra is részt vesz az Afrikai Unió Szomáliába vezényelt békefenntartó erejében. Azonban Uhuru Kenyatta kenyai államfő keddi, nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta: nem engednek a terroristák nyomásának, és nem vonják vissza csapataikat a szomszédos Szomáliából.

A szombaton kezdődött négynapos túszdráma legtöbb áldozata kenyai volt, azonban a támadásban legalább tizennyolc külföldi is életét vesztette. A halálos áldozatok között - a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint - hat brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, ausztrál, kínai, indiai, perui, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Jelenleg hatvanhét halálos áldozatról lehet tudni, azonban szakértők szerint ennél több halott lehet, mivel egyelőre nem tudni, hány holttest hever az épület romjai alatt.

Rovatok