Index Vakbarát Hírportál

Kiáll Gasparekék mellett a kanadai sajtó

2013. szeptember 25., szerda 12:15

A kanadai hatóságok már a héten hazaküldhetik Magyarországra a Gasparek családot, miután menedékkérelmüket elutasították – írja a kanadai Journal de Montréal. A lap szerint a magyar család egyik gyereke, Gergely túl beteg ahhoz, hogy deportálják. „Nagyon kockázatos, hogy ez a gyerek repülőn utazzon, és visszatérjen Magyarországra″ – mondta Louise Auger, a Montreali Kórház gyerekorvosa.

A lap szerint a családra ennek ellenére deportálás vár, mivel a bevándorlási hivatal egy orvosa már rábólintott a döntésre, pedig meg sem vizsgálta a gyereket. „Nem értem, hogy hozhat valaki megalapozott döntést anélkül, hogy a gyereket kezelő szakorvosokkal beszélt volna″ – tette hozzá Auger.

Az orvos szerint Gergely egy ritka betegségben szenved: „Oxigént kell kapnia, de így is sokszor hiperventillál. Gyakran gyorsan kezd lélegezni, utána nem vesz levegőt, ami nagyon veszélyes.″

„Borzalmas, azért jöttünk ide, hogy menedéket találjunk″ – nyilatkozta Gasparekné Szilvia, Gergely édesanyja.

Az Új Demokrata Párt azt követeli a kormánytól, hogy legalább addig halasszák el a család deportálását, amíg Gergely állapota javul.

„A konzervatívok annyira a kérdés gazdasági oldalára koncentrálnak, hogy a humanitárius oldalról elfeledkeztek″ – nyilatkozta Lysane Blanchette-Lamothe, a párt bevándorlásügyi szóvivője.

Rovatok