Index Vakbarát Hírportál

Merényletek Irakban, 33 halott

2013. szeptember 25., szerda 21:00

Újabb merényletek történtek szerdán Irakban: a helyi hatóságok közlése szerint ezekben összesen harminchárom ember vesztette életét.

A legvéresebb merényleteket az Irak északi részében, a fővárostól mintegy 240 kilométernyire fekvő Havíja városában követték el a rendőrkapitányság épülete és a városháza ellen. A merénylők három autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel, majd egy órán át tartó tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel – közölte telefon Mohamed Kalaf iraki tábornok az AP hírügynökséggel.

Kalaf elmondta, hogy legalább az egyik autóban öngyilkos merénylő hozta működésbe a pokolgépet. A férfi szerint összesen tízen - hét civil, három katona - vesztették életüket a támadásban, huszonegyen pedig megsebesültek. A biztonsági erőknek négy merénylővel sikerült végezniük, a többi elmenekült.

Az ország más részein is követtek el terrortámadásokat. Így például a rendőrség szerint Bagdad egyik északi kerületében hangtompítós fegyverekkel felszerelt felkelők törtek be a belügyminisztérium egyik tisztségviselőjének házába, megölték őt, feleségét, mostohaanyját, valamint három gyerekét. A gyerekek három-, hat- és nyolcévesek voltak.

Egy másik támadásban fegyveresek autójukban utazó szolgálaton kívüli katonákon ütöttek rajta az iraki fővárostól 20 kilométernyire északra, kettőt megöltek közülük, hárman pedig megsebesültek.

Hajnalban egy piac közelében elhelyezett pokolgép robbant Moszul városában, a támadásban hárman meghaltak, huszonhárman megsebesültek.

Az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma pusztít Irakban, szeptemberben eddig nagyjából hatszázhetven, az év eleje óta mintegy négyezer-ötszáz embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúba, amely 2006-2007-ben érte el csúcspontját.

Megfigyelők szerint a fékevesztett fegyveres terrortámadások azt jelzik, hogy a belpolitikai bénultság és a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt Irakban ismét kiéleződtek a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségi síiták között.

Rovatok