Index Vakbarát Hírportál

Párizsi kokainfogás: Venezuelai ezredes a letartóztatottak között

2013. szeptember 25., szerda 06:25

Folytatódnak a letartóztatások Venezuelában a párizsi Roissy repülőtéren lefoglalt hatalmas mennyiségű kokainnal összefüggésben. A venezuelai ügyészség közölte kedden, hogy őrizetbe vettek további hét személyt: a katonai rendőrség öt tisztjét - egy ezredest, egy hadnagyot és három őrmestert -, illetve a caracasi reptér két alkalmazottját. Egy nappal korábban három katonatiszt került rács mögé. Franciaországban közben kedden vádat emeltek három olasz és két brit állampolgár ellen drogcsempészet címén.

A francia rendőrség 1,3 tonna kokaint foglalt le vasárnap a Roissy repülőtéren: a kábítószer az Air France légitársaság egyik menetrendszerinti járatán 31 olyan bőröndben elrejtve érkezett Caracasból, amelyek egyik utashoz sem tartoztak. Ekkora mennyiségű keménydrogot Franciaországban még soha nem találtak.

A lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke 50 millió euró (15 milliárd forint), de részletekben mintegy 200 millió euróért (60 milliárd forintért) adható tovább. Az ügyben Franciaországban hat embert vett őrizetbe a rendőrség.

A kábítószerrel teli bőröndöket Caracasban rakták fel az Air France Párizsba tartó járatára. A csomagokon fiktív nevek szerepeltek. A szállítmányt már várták a francia rendőrök, vagyis a rekordfogás nem a vámvizsgálatnak, hanem a több hete tartó nyomozásnak köszönhető.
Venezuela az ENSZ besorolása szerint nem számít kábítószer-termelő országnak, de a csempészek egyre gyakrabban használják kiindulási pontnak a más dél-amerikai országokban, Peruban vagy Bolíviában előállított drogok Európába juttatásához.

Hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 45 tonna kábítószert foglaltak le Venezuelában.

Rovatok