Index Vakbarát Hírportál

Wałęsa egyesítené Lengyel- és Németországot

2013. szeptember 26., csütörtök 11:28

Lech Wałęsa volt lengyel államfő szerint az lenne a legjobb, ha Németország és Lengyelország egyesülne, mert a határok úgyis egyre kevésbé számítanak. Erről az orosz hírügynökségnek beszélt kedden.

Azt mondja, ez a mai világban egyébként is elkerülhetetlen, mert ma már egyébként sem túl fontos, hogy valaki milyen országban él.

A technológiai fejlődés miatt ma már nem országokban élünk.

Wałęsa szerint most még akadályozzák a németeket és a lengyeleket az eltérő szokások és az eltérő rendszerek, de idővel minden egymáshoz csiszolódik, és az államok úgy illeszkednek majd, mint a legókockák. „Tovább kell szélesíteni a gazdasági és a védelmi együttműködést, és általában az együttműködést minden szinten, hogy egyetlen államot hozzunk létre Lengyelország és Németország helyén.”

A Szolidaritás mozgalom vezetőjeként Wałęsának fontos szerepe volt a lengyel rendszerváltásban, és ő volt a demokratikus Lengyelország első elnöke. Ezen a javaslatán viszont valószínűleg sok lengyel felháborodik majd, mivel 1939-ben Németország megszállta Lengyelországot. Erről Wałęsa is beszélt, a Local című angol nyelvű német lap szerint azt mondta, a megszállást nem szabad elfelejteni, de meg kell bocsátani.

Rovatok